Schadevergoeding voor gebroken nek

Een gebroken nek, een hersenschudding en verwondingen in het gezicht. Dat was de oogst voor ijshockeyspeler Steve Moore van de Amerikaanse club Colorado Avalanche na een wedstrijd tegen de Vancouver Canucks, twee jaar geleden. Halverwege de derde periode van de geruchtmakende wedstrijd viel tegenspeler Todd Bertuzzi zijn landgenoot Moore van achteren aan met een harde klap. Moore viel met zijn gezicht op het ijs, waarop de zwaarlijvige Bertuzzi zich op de sterspeler van Colorado Avalanche wierp. Die bleef vervolgens minutenlang roerloos liggen.

Gisteren stapte Moore in Vancouver naar de rechter. Hij vindt dat Bertuzzi een schadevergoeding moet betalen voor het letsel dat hem twee jaar geleden werd toegebracht. De Canadees voert aan dat hij tijdens de wedstrijd zware verwondingen opliep, waarvan hij nog steeds de lichamelijke en psychische gevolgen ondervindt.

Sinds de aanslag heeft Moore geen wedstrijd meer gespeeld. Zijn contract bij Avalanche werd niet verlengd. In zijn aanklacht noemt de Canadees geen bedragen, maar tijdens een eerdere gang naar de rechter in Ontario eiste de voormalige ijshockeyspeler een schadevergoeding van 15 miljoen dollar.

Bertuzzi werd na het incident voor onbepaalde tijd geschorst door de National Hockey League (NHL). Nadat hij 13 reguliere wedstrijden van zijn ploeg had gemist, mocht hij de ijshockeystick toch weer oppakken. Door zijn actie leed de Canadees een inkomensderving van 421.000 euro.