Regisseur en fotograaf Gordon Parks overleden

ROTTERDAM, 8 MAART. De Amerikaanse fotograaf en filmregisseur Gordon Parks is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Parks is vooral bekend geworden als de regisseur van de beroemdste blaxploitationfilm Shaft uit 1971, over de zwarte detective die het opneemt tegen schurken die het getto in Harlem in hun greep hebben. Zijn carrière begon Parks (1912) als fotograaf. Eerst werkte hij bij Vogue, van 1984 tot en met 1968 bij het prestigieuze tijdschrift Life, waar hij glamour, sport, maar vooral wantoestanden vastlegde. Als speelfilmregisseur debuteerde hij in 1969 met The Learning Tree, de verfilming van zijn autobiografische roman over de jaren twintig in Kansas, toen de maatschappij nog strikte scheidingen hanteerde voor blank en zwart. Twee jaar daarna maakte hij dus Shaft, met de pompende titelsong van Isaac Hayes. Zijn zoon Gordon kwam een jaar later met de soortgelijke Superfly, inclusief hit van Curtis Mayfield. Behalve filmmaker en fotograaf was Parks romanschrijver, dichter, essayist en componist.