Regen in alle smaken

Lagedrukgebieden hebben Europa in hun greep en dat leidt in veel landen tot regenachtige weercondities. Ook in eigen land hebben we daarmee te maken. De dagelijkse neerslagsommen kunnen wel sterk verschillen; morgen bijvoorbeeld is het gemiezer, terwijl het vrijdag behoorlijk stevig doorregent. Vandaag is er ook al heel wat regen gevallen.

Die nattigheid houdt een aanzienlijk deel van de avond aan en zal tijdens de nachtelijke uren geleidelijk via het oosten wegtrekken. De minimumtemperatuur ligt overal boven het vriespunt en varieert van +1 in Groningen tot +6 in Zeeland en omstreken. Dat verschil in temperatuur tussen het noordoosten en het zuidwesten van Nederland blijven we de komende tijd terugzien, zowel in de nacht als middagtemperaturen. De koude lucht bevindt zich namelijk niet ver van de Groningse grens; in Denemarken. En dat terwijl milde lucht vanuit Frankrijk probeert binnen te trekken. In dat grensgebied tussen koude en minder koude lucht vormt zich veel bewolking.

Dat hebben we vandaag gemerkt, maar ook morgen is dat het geval. De regen valt dan vooral buiten Nederland, het is meer motregenachtig bij ons. De maxima komen in de noordoosthoek rond 3 à 4 graden uit, in het zuidwesten rond +8. Vrijdag trekt de wind wat aan en arriveren meerdere buien, in het uiterste noordoosten mogelijk met wat natte sneeuw. Zaterdag lijkt de koudere lucht vanuit Denemarken weer wat verder ons land in te trekken.