Rabo verliest op markt hypotheken

De Rabobank heeft vorig jaar terrein verloren in de felle concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt. De bank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, verloor marktaandeel en zag tegelijkertijd de winstmarges op de hypotheken dalen.

Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. De bank boekte als geheel een scherpe winstgroei. De nettowinst kwam 16 procent hoger uit op ruim 2 miljard euro.

Rabobank verstrekte vorig jaar 14 miljard euro meer aan hypotheken tot 138 miljard euro. Maar de markt groeide nog sneller waardoor het marktaandeel van de lokale Rabobanken van 20,6 procent naar 18,9 procent daalde. Ook Obvion, een joint venture met pensioenfonds ABP, verloor terrein op de hypotheekmarkt. Het totale aandeel van Rabo op deze markt daalde daardoor van 25,2 procent naar 23,0 procent.

De bank sprak vanochtend van “geen gemakkelijk jaar“ op de binnenlandse markt. De winst van het binnenlandse bankbedrijf steeg alsnog met 35 procent naar 1 miljard euro, mede door incidentele baten. Bestuursvoorzitter B. Heemskerk toonde zich tevreden over de resultaten van het gehele Rabo-concern en is optimistisch over de vooruitzichten.