Polen wil geen minister van Buitenlandse Zaken voor EU

De Poolse president Lech Kaczynski is tegen de instelling van een Europese minister van Buitenlandse Zaken. De tijd daarvoor is nog te vroeg, zo zegt hij vandaag in een vraaggesprek met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het voorstel voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken staat in de Europese Grondwet.

Dit verdrag, dat was bedoeld om de Europese Unie doelmatiger en doorzichtiger te laten werken, is vorig voorjaar door de bevolkingen van Frankrijk en Nederland tijdens referenda verworpen. Om de Grondwet van kracht te laten worden moeten alle 25 lidstaten van de EU die aanvaarden. Dertien landen hebben al wel ingestemd met de Grondwet. Sinds de afwijzing in Frankrijk en Nederland bezint de Unie zich over de vraag of het project rond het grondwettelijk verdrag nog moeten worden voortgezet en op welke wijze. Het is de bedoeling dat de regeringsleiders van de 25 lidstaten hier in juni met elkaar over praten.

Volgens de Poolse president Kaczynski is de huidige tekst van de Grondwet “niet meer actueel“, zo zegt hij in het interview. “Ik sluit niet uit dat een nieuwe grondwet nodig is, maar we zullen nog één keer van voren af aan beginnen“. Polen zelf heeft het grondwettelijk verdrag nog niet geratificeerd en het lijkt uitgesloten dat de huidige, meer eurosceptische regering dat zal doen.

Een Europese minister van Buitenlandse Zaken zou de EU een duidelijker gezicht naar buiten moeten geven. Op dit moment fungeert de Spanjaard Javier Solana als buitenlandcoördinator. Hij handelt in opdracht van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Een Europese minister van Buitenlandse Zaken zou die coördinerende rol behouden maar daarnaast ook deel moeten uitmaken van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie.

Kaczynski begint vandaag een tweedaags bezoek aan Duitsland. Hij zei de toekomst van de Grondwet tijdens zijn gesprekken met bondskanselier Merkel zeker aan de orde te zullen stellen.