Philips doet overname in Amerika

Philips neemt de Amerikaanse Witt Biomedical Corporation over voor ongeveer 165 miljoen dollar. Daardoor versterkt het concern zijn positie in de markt voor diagnose van hart- en vaatziekten.

Philips maakte de overname vandaag bekend. “Die past goed in onze strategie om informatietechnologie te integreren met diagnose-apparatuur. Met deze overname versterken wij ons marktleiderschap in het onderzoek en de behandeling van hart- en vaatziekten“, zei bestuursvoorzitter Jouko Karvinen van Medical Systems vanmorgen vanuit New York.

Het niet-beursgenoteerde Witt Biomedical levert zogeheten hemodynamische monitoren, die via catheterisatie een ECG maken en de bloeddruk en andere hartsignalen meten. Via catheterisatie kunnen patiënten volgens Karvinen ook behandeld worden zonder dat een open hartoperatie nodig is. “Patiënten kunnen dan binnen een dag weer naar huis.“

Het in Florida gevestigde Witt Biomedical boekte in 2005 een omzet van 49 miljoen dollar en haalde een operationele marge van 30 procent. Dat is ruim hoger dan de marge van 10,7 procent die Philips Medical Systems vorig jaar haalde. Philips verwacht dat de overname pas vanaf 2008 aan de winst van het concern zal bijdragen, omdat deze eerst in de boekhouding verwerkt moet worden. “Witt is sterk in de VS, maar wij kunnen nu hun producten uitrollen over de wereld. We verwachten de komende jaren een groei van 10 procent“, aldus Karvinen.

Medical Systems is de snelst groeiende divisie, die met 6,3 miljard euro vorig jaar voor een vijfde van de omzet van Philips zorgde. Tussen 2000 en 2003 verdubbelde de omzet van dit bedrijfsonderdeel, dat in die periode voor ongeveer 5 miljard euro aan overnames pleegde.

Vorig jaar nam Philips het Amerikaanse Stentor over en versterkte zo de radiologische activiteiten. “Samen met Witt zijn dat de eerste stappen in onze strategie om bestaande activiteiten via overnames te versterken. Daarvan zullen er meer volgen“, zegt Karvinen.

Philips-topman Gerard Kleisterlee zei vorig jaar dat de medische divisie ook miljardenovernames mag plegen. Maar overnameprooien zijn duur. Karvinen: “We zullen door grote overnames expanderen, maar we wachten tot dergelijke overnames ook voor aandeelhouderswaarde zorgen. We staan niet onder tijdsdruk.“

    • Daan van Lent