Onderzoek naar “breken' trein

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is een onderzoek begonnen naar de koppelingen van een type NS-trein. Aanleiding van het onderzoek zijn twee incidenten waarbij passagierstreinen in tweeën “braken' omdat de koppelingen tussen de afzonderlijke rijtuigen spontaan opensprongen.

De Inspectie besloot tot het onderzoek na een ongeluk gisterochtend waarbij een intercitytrein naar Haarlem nabij Zaltbommel in tweeën “brak'. In de trein zaten enkele honderden passagiers. Niemand raakte gewond. Bij de breuken kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, omdat de breuk plaatsvindt bij een open verbindingsstuk waardoor mensen uit de trein hadden kunnen vallen. Een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat noemde het incident van gisteren “ernstig“.

Volgens de zegsman was er op 5 november vorig jaar bij Geldrop een vergelijkbaar voorval. De inspectiedienst gaat onderzoeken of het losraken van koppelingen vaker kan voorkomen.

Door de breuk treedt een mechanisme in werking waardoor de delen van de trein krachtig worden geremd. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen kan het gebeuren dat het ene treindeel iets harder remt dan het andere, waardoor beide treinstellen met elkaar in botsing kunnen raken. Hij kon niet beoordelen of er sprake is geweest van een gevaarlijke situatie. “Wij rijden al jaren met dit type trein. De kans is één op enkele miljoenen dat een koppeling zomaar open springt.“ De woordvoerder noemt het “reden temeer“ om een onderzoek te starten. Hij benadrukt dat dit type trein volgens hem al jarenlang zonder problemen wordt ingezet op het traject Amsterdam - Brussel.