Niet Taïda, maar zwembad belangrijk

De partij Winterswijks Belang, ontstaan uit verzet tegen de sluiting van een zwembad, wordt vanuit het niets de grootste partij. “Hier gebeurt altijd alles later.“

Winterswijks Belang werd uit het niets de grootste partij in de raad. Lijsttrekker Dirk Willink (met bril) viert de “historische“ zege samen met partijgenoten. Foto Eric Brinkhorst Winterswijk Winterswijks Belang haalt zetels. De nieuweling in een klap de grootste. Voorzitter Andre van Nijkerken (langer haar) Dirk Willink lijsttrekker (bril) en Mieke Oxener (secretaris) ©foto eric brinkhorst Verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen Emoties Brinkhorst, Eric

Vier maanden geleden bestond de partij nog niet, een week geleden was er zelfs nog geen programma gepresenteerd, maar de komende vier jaar is Winterswijks Belang de grootste partij in de Achterhoekse gemeente. Met acht van de 21 zetels is de nieuwkomer, ontstaan uit het verzet tegen de sluiting van een natuurzwembad, de grootste partij in de gemeenteraad.

“Historisch“, jubelt dierenarts en lijsttrekker Dirk Willink van Winterswijks Belang als de burgemeester in een bomvolle schouwburg de uitslag bekendmaakt. “Desastreus“, reageert lijsttrekker Chris van den Bos van de VVD. De liberalen, die vier jaar geleden verrassend de grootste werden, verliezen vijf van de zeven zetels. “Waar is hier de zijuitgang“, vraagt Van den Bos.

Het grote VVD-verlies ligt niet aan de kwestie-Taïda Pasic, bezweert Van den Bos. De beslissing van VVD-minister Verdonk om de Winterswijkse scholiere uit te zetten, is in de Winterswijkse campagne bewust genegeerd door alle partijen. “Anders ga je al snel rollebollend over straat en dan zijn er alleen maar verliezers.“ En ook Zalm krijgt met zijn ozb-uitglijder niet de schuld.

Nee, het is volgens Van den Bos een kwestie van het simpele feit dat Winterswijk achterloopt op de ontwikkelingen in Nederland. Wat in 2002 in veel gemeenten elders in Nederland gebeurde, de komst van een leefbaar-groepering, zien we nu in Winterswijk, zegt Van den Bos. “Hier gebeurt nu eenmaal altijd alles later.“ Hij noemt Winterswijks Belang een “LPF avant la lettre“ die “zonder financiële onderbouwing“ een “lekker bekkend programma“ in elkaar heeft gesleuteld.

Het programma van Winterswijks Belang heeft het bejaarde echtpaar Sanders (80 en 86 jaar) dermate aangesproken dat zij voor het eerst niet op het CDA hebben gestemd. “De politiek moet hier wakker geschud worden, het kan zo niet langer“, zeggen ze.

Beter wegenonderhoud, meer blauw op straat en meer groen in de stad zijn speerpunten van Winterswijks Belang. De zittende politieke partijen wordt spilzucht, draaien en konkelen en het niet serieus nemen van de burgers verweten.

Vooral bij de besluitvorming over de bouw van een nieuw stadskantoor en de sluiting van het Strandbad, een natuurzwembad, is niet goed geluisterd naar de bevolking, zegt lijsttrekker Willink. “Wij gaan dat wel doen.“

Het programma, samengesteld op basis van een wensenlijst van de bevolking, is “geen utopie, maar haalbaar“, verzekert Willink.

Anderen hebben twijfels. Politiek is een kwesties van keuzes maken en je kunt niet iedereen naar de zin maken, weet PvdA-lijsttrekker en wethouder Ben Uffink. “Hun adagium is geen lastenverlichting maar dan kom je met al die plannen in een lastig parket.“

De huidige coalitie van VVD, PvdA en CDA heeft wel geluisterd naar de inwoners, zegt Uffink. De Winterswijkers hebben zelf de fout gemaakt door zich te weinig en te laat te laten horen. Pas nadat de gemeenteraad al had ingestemd met de bouw van een nieuw stadskantoor, werden er zesduizend protesthandtekeningen ingezameld.

“Moeten wij ons dan als een jojo gedragen, door een democratisch genomen besluit terug te draaien?“ VVD'er Van den Bos houdt zich vast aan het gegeven dat de leefbaar-beweging in Winterswijk in navolging van de rest van Nederland ook weer in elkaar zakt.

Volgens André van Nijkerken, voorzitter van Winterswijks Belang, wordt hiermee zijn partij onderschat. “Wij zijn wel een protestbeweging, maar veel meer dan een bundeling van onvrede.“

    • Martin Steenbeeke