Neef van ronselaar verkozen

Een VVD-kandidaat die familie is van een man die stemmen heeft geronseld, is met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Maasdriel gekozen. Het raadslid bezette de achttiende plaats op de kieslijst. De VVD heeft in Maasdriel vijf zetels behaald, één meer dan in 2002.

De politie heeft afgelopen maandag een 74-jarige oom van de VVD'er aangehouden op verdenking van het ronselen van stemmen. De man heeft bekend. Op het moment van zijn aanhouding had hij enkele volmachten in bezit maar volgens getuigen heeft hij verklaard over honderden volmachten te beschikken. Deze zouden geruild zijn tegen champignons of geld.

Het aantal volmachtstemmen bedraagt in Maasdriel twintig procent. Dat is even hoog als vier jaar geleden toen het landelijk gemiddelde volgens burgemeester J. Mikkers negen procent bedroeg. Mikkers vermoedt dat er door meerdere partijen in Maasdriel geronseld is en constateert dat hij als burgemeester onvoldoende mogelijkheden heeft hier iets tegen te doen. Mikkers kan het OM verzoeken een onderzoek in te stellen.