Moord was toch geen literaire zelfmoord

Het Arnhemse gerechtshof heeft Tarik D. gisteren veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor moord met voorbedachten rade op zijn echtgenoot, de sciencefictionschrijver Paul Smit, alias Paul Harland.

Op 17 juni 2003 werd Smit dood op bed aangetroffen, gestikt in een plastic zak om zijn hoofd. Wat aanvankelijk zelfmoord leek, werd verdacht toen er een hoge concentratie van het slaapmiddel nitrazepam in zijn bloed werd aangetroffen. D. werd verdacht omdat Smit wilde scheiden, waardoor de Bosnische D. zijn verblijfsvergunning zou kwijtraken. Bovendien was D. enig erfgenaam.

Een belangrijk onderdeel van de verdediging van D. was een literaire analyse door D.'s raadsman Gerard Spong van de boeken van Paul Smit. De drie hoofdpersonen uit het laatste boek The hand that takes vinden allen hun eind in een zelfmoord die op moord lijkt. Spong wilde hiermee aantonen dat Smit zijn zelfmoord op moord wilde laten lijken. Uit wraak op D., maar ook als een ultieme laatste plot.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep al vijftien jaar geëist.

    • Merel Boers