Meisje (18) vervolgd om dood

Het openbaar ministerie in Breda gaat een 18-jarige medewerkster van zorginstelling Sovak in Terheijden vervolgen. Dat heeft een woordvoerder van het OM vandaag bekendgemaakt. Het meisje wordt dood door schuld ten laste gelegd vanwege haar betrokkenheid bij een ongeval op 10 augustus 2005, waarbij een verstandelijk en lichamelijk gehandicapte bewoonster van Sovak om het leven kwam.

De medewerkster deed de 31-jarige vrouw in bad. Dat werd gevuld met te heet badwater, waarbij de gehandicapte vrouw ernstige verwondingen opliep. Ze overleed een week later.

Bij het ongeval was ook een minderjarige stagiaire aanwezig, maar zij wordt volgens het OM niet vervolgd omdat zij alleen instructies kreeg. Beiden verzuimden de temperatuur van het badwater te controleren.

Stichting Sovak heeft volgens een woordvoerder “passende maatregelen“ genomen om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Zo is het zogenoemde “badprotocol' aangescherpt en is de badkraan in alle woningen van Sovak aangepast, zodat het niet meer mogelijk is dat de thermostaat boven de 38 graden wordt gedraaid. De medewerkster blijft bij stichting Sovak werken. “Ze gaf haar fout direct toe“, zegt de woordvoerder. “Fouten maken we allemaal.“