Links machtsblok kan snel verder in Nijmegen

Nijmegen behoudt zijn linkse agenda. Het gebundelde ondernemers-offensief hielp het CDA niet vooruit. Het verbod op terreinwagens kostte GroenLinks zetels.

In Nijmegen kunnen de coalitie-onderhandelingen kort zijn, zo bleek gisteravond al op de verkiezingsavond in het stadhuis. Juichkreten in het linkse kamp, treurigheid elders. De meerderheid van GroenLinks, PvdA en SP hield niet alleen stand, maar werd zelfs vergroot.

GroenLinks, tot gisteren de grootste partij in Nijmegen, verloor drie van de negen zetels. De PvdA won er echter drie en is met elf zetels de grootste fractie geworden, gevolgd door de SP (van zes naar zeven).

“We hebben laten zien dat linkse politiek in goede handen is bij de PvdA, en dat we er zijn voor de hele stad“, zei lijsttrekker Paul Depla. Volgens hem heeft de aanpak van de stad onder het motto “schoon, heel en veilig' goed gewerkt. “We hebben de problemen direct aangepakt, minima geholpen, huizen gebouwd en sociale politiek gevoerd.“

Net als de PvdA zien ook de twee andere coalitiepartijen een voortzetting van het linkse college als de stap die het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag. Volgens SP-lijsttrekker en wethouder Hans van Hooft gaf in Nijmegen de doorslag dat de gemeentebestuurders veelvuldig de wijken en buurten in trokken om contact te zoeken met de burgers. “Elke maand gingen we naar buurtclubjes en wijkplatforms die ons de rottigste plekken van de stad lieten zien. We luisterden en discussieerden en kregen veel kritiek. Maar de rapportcijfers laten zien dat we goed werk hebben verricht.“ Volgens Van Hooft hebben de Nijmeegse burgers de houding van zijn partij beloond. “Ik ben wel ideologisch ingesteld, maar als iemand een probleem heeft, lossen we dat op. Heel praktisch.“

Toch was GroenLinks-lijsttrekker Lenie Scholten “echt teleurgesteld“ over het zetelverlies. “Wij worden toch gezien als een luis in de pels. De PvdA gedijt meer bij een linkse coalitie.“

Volgens andere partijen wordt GroenLinks vooral afgerekend op het feit dat de partij zich sterk maakte voor een verbod op terreinwagens in de binnenstad.

Het belangrijkste is volgens Scholten dat de “linkse agenda“ de komende vier jaar wordt voortgezet. Bang dat Nijmegen last krijgt van zijn imago als het “Havana aan de Waal' is Scholten, ook wethouder voor werk en inkomen, niet. “Wij hebben in Nijmegen steeds gezegd: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. De bedrijven worden zwaarder belast dan de burgers, maar ze kunnen dat dragen.“

Vooral het CDA probeerde daar in de campagne op in te spelen. Na een zeer rumoerige campagne, waarin een deel van de oude fractie opzij werd gezet, bleef de partij, net als vier jaar geleden, op vijf zetels steken. Vorig jaar lanceerde een aantal ondernemers rond voetbalclub NEC een plan om het CDA terug te krijgen in het centrum van de politieke macht in Nijmegen. Onder leiding van Rob Bloem, voormalig commercieel manager van NEC, mislukte die machtsgreep.

Toch was Bloem, die een jaar geleden lid werd van het CDA, tevreden. “Als je de landelijke uitslagen van het CDA ziet, waar ik echt van baal, hebben wij het heel goed gedaan“, zegt Bloem, die erkent dat het “intern heel moeilijk is geweest“. CDA-fractievoorzitter Richard Preijers vroeg zich af of “alle inspanningen“ van de ondernemers uit NEC's business club het CDA wel ten goede zijn gekomen. “Het is in elk geval niet gelukt om de linkse politiek te doorbreken.“

Volgens de linkse partijen heeft de uitslag ook duidelijk gemaakt dat de “Amerikaanse campagne' van het CDA niet werkt. Daarin werden burgers gebeld en werd hun gevraagd op de partij te stemmen. Ook gingen ondernemers de wijken in. “Het CDA was altijd een volkspartij met wortels in de samenleving“, zegt SP'er Van Hooft. “Dan kun je niet met ondernemers de wijken in en met droge ogen vertellen dat je de problemen van de mensen gaat oplossen.“

    • Rob Schoof