Laatste personeelslid vertrekt bij Vassallucci

Vassallucci, de afgelopen tien jaar de meest spraakmakende uitgeverij van Nederland, bestaat alleen nog op papier. Het bedrijf heeft geen personeel meer en alle auteurs van naam zijn weg. Als laatste personeelslid verlaat nu hoofdredacteur Adriaan Krabbendam de uitgeverij om voor zichzelf te beginnen als literair redacteur en vertaler. “Het zat er al langer aan te komen“, zegt hij. “We hebben al geen voorjaarsaanbieding meer uitgebracht. Het was voor mij in m'n eentje niet vol te houden.“

Vassallucci was de laatste jaren na een aantal conflicten in de boekendivisie van uitgeefconcern PCM onderdeel van de combinatie Prometheus/Bert Bakker/Vassallucci. Afgelopen zomer vertrok mede-oprichter en uitgever Oscar van Gelderen al, evenals gezichtsbepalende auteurs als Lulu Wang, Heleen van Royen, Abdelkader Benali en Clark Accord.

Krabbendam, sinds de oprichting in 1995 hoofdredacteur, zegt niet te weten wat Prometheus van plan is met Vassallucci. “Bij mijn weten is er geen besluit genomen over opheffing, maar wat er wel gaat gebeuren, weet ik ook niet.“ Uitgever Mai Spijkers van Prometheus, die als directeur van PCM Algemene Boeken vijf jaar geleden overnam, was niet bereikbaar voor commentaar.

Vassallucci werd in 1994 opgericht door Lex Spaans en Oscar van Gelderen, na een conflict met uitgeverij Arena waar zij toen werkten. Ze noemden hun nieuwe bedrijf naar hun kort daarvoor overleden collega Michel Vassallucci. De uitgeverij maakte al snel naam door onorthodoxe marketingtechnieken, zoals de catwalk waarop de Vassallucci-auteurs tijdens de Frankfurter Buchmesse van 1999 paradeerden. Lulu Wangs Het lelietheater werd een bestseller. In meer literaire zin maakte de uitgeverij naam met boeken van jonge auteurs van niet-Nederlandse afkomst, zoals Abdelkader Benali, Khalid Boudou en Said El Haji. Ook werd een omvangrijke “Jiddische Bibliotheek' in Nederlandse vertaling gepubliceerd.

Eenmaal onder de paraplu van PCM, dat Vassallucci in 2001 overnam, ging het geleidelijk minder. Spaans vertrok al snel en Van Gelderen raakte in conflict met zijn bazen. Vorige zomer begon hij de nieuwe uitgeverij Rothschild & Bach, onderdeel van de Foreign Media Group. Krabbendam hield Vassallucci sindsdien alleen gaande, met ondersteuning van Prometheus/Bert Bakker.

    • Arjen Fortuin