Groei in de bouw helpt Wavin

Europa's grootste producent van kunststof buizen Wavin heeft vorig jaar geprofiteerd van een aantrekkende bouwsector. Ook worden waterleidingen en rioleringen van metaal en beton steeds vaker vervangen door de kunststof leidingen die Wavin produceert.

Het in Zwolle gevestigde Wavin, waar 6.800 mensen werken en dat sinds vorig jaar voor 80 procent in handen is van investeerder CVC, rapporteerde vandaag een 13 procent hogere nettowinst van 53 miljoen euro. De omzet steeg met 30 procent tot 1,3 miljard euro, deels als gevolg van de overname van de Britse producent van leidingsystemen Hepworth. Als die overname buiten beschouwing blijft, steeg de omzet met 11 procent.

De omzet van Wavin groeide vorig jaar met name in Centraal- en Oost-Europa, waar het bedrijf 14 van zijn 40 buizenfabrieken heeft. Een deel van de omzetstijging is toe te schrijven aan het doorberekenen van hogere grondstofkosten, als gevolg van de hogere olieprijs. De verbetering van de winstmarges die Wavin vorig jaar realiseerde, schrijft het bedrijf toe aan het verlaten van enkele laag renderende marktsegmenten.

Wavin is Europees marktleider in ondergrondse leidingsystemen, zoals waterleidingen en buizen voor energie- en telecomkabels. Vooral in Oost-Europa wordt veel van dit soort infrastructuur aangelegd. In West-Europa blijft de groei in dit segment achter. In die landen groeide wel de afzet van buizen aan de bouwsector, met name bestemd voor de woningbouw.