Geluk en heimwee op de ijsschotsen

Oroek woont op de Noordpool tussen de ijsschotsen. Zijn vader is een mens en zijn moeder is een zeehond. Dat komt doordat zijn vader zijn moeders bontvel heeft gepikt toen ze net met wat vriendinnen naakt aan het dansen was. Zeven jaar lang zal ze bij hem blijven, heeft ze beloofd, tot ze weer terug mag naar zee.

Jeugdtheater Sonnevanck uit Enschede brengt Oroek, of Zout in je snuit, een sprookje geschreven door Sophie Kassies. Het is en eenvoudig, ietwat onevenwichtig sprookje over liefde, heimwee en afscheid, geregisseerd door Flora Verbrugge. Acteur Herman van Baar speelt Oroek en zijn vader, zangeres Annemarie Maas is de warm-glibberige zeehondvrouw.

Het verhaal begint verrassend, want de zeven zeehondenhuidloze jaren blijken vol geluk en blijdschap; moeder is een zeer vergevingsgezinde zeehond.

Tegen het einde zakt het tempo in, maar gelukkig is er de begeleidingsband Ocobar, drie heren die eigen composities spelen. Sommige liedjes klinken als volksmuziek met een fijnzinnig randje. Ocobar is de lijm van Oroek, of Zout in je snuit. Want dankzij dit trio vormen spel en geluid een eenheid met de ijsvlaktes en aanrollende golven op het brede achterdoek.

Voorstelling Oroek, of Zout in je snuit door Jeugdtheater Sonnevanck. Tekst: Sophie Kassies. Regie: Flora Verbrugge. Vanaf 8 jaar. Gezien: 5/3 Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 26/3. Inl. (053) 431 5400 of www.sonnevanck.nl.

    • Jowi Schmitz