Fransen in rij voor visum VS

Alsof de Fransen massaal hun best deden om te bewijzen dat ze wél van Amerika houden.

De afgelopen drie maanden stonden meer dan 24.000 Fransen in de rij voor het Amerikaanse consulaat in Parijs. Hun doel: een toeristenvisum om naar de VS te reizen. De eerste beschikbare datum voor een afspraak op het Amerikaanse consulaat - noodzakelijk voor het verkrijgen van een visum - is nu 20 juni. Daarna duurt de aflevering van het visum nog een maand. De Franse reisbranche zegt een half miljoen euro te zijn misgelopen omdat Fransen niet op tijd een visum konden regelen voor hun vakantie naar de VS.

Deze uitzonderlijke situatie is het gevolg van een binnenlands Frans probleem. Voor de Verenigde Staten behoort Frankrijk tot de 27 landen van waaruit toeristen zonder visum welkom zijn. Maar dan moeten ze wel een veilig paspoort hebben. Afgesproken was, dat nieuw afgegeven paspoorten vanaf 26 oktober 2005 biometrische gegevens (een irisscan of vingerafdruk) dienden te bevatten. Toen de meeste landen die datum niet bleken te halen, gaven de Amerikanen uitstel tot 26 oktober 2006, mits er een digitale foto stond op de pagina met persoonsgegevens in het paspoort. Zo'n foto ontbreekt in het Franse paspoort.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zou op 26 oktober afgelopen jaar biometrische paspoorten uitreiken en had de onderneming Oberthur geselecteerd om ze te maken. Dit Franse bedrijf had dat ook al voor andere landen gedaan, waaronder België.

Maar vakbonden voerden aan dat de Franse Imprimerie Nationale exclusieve rechten heeft op de vervaardiging van veiligheidspapieren. In november schortte de rechter de productie van biometrische paspoorten op, waardoor de Fransen ineens met een ongeschikt paspoort zaten en noodgedwongen een visum moesten hebben om naar de VS te reizen.

Eind vorige week gaf de Franse rechter de Imprimerie Nationale gelijk. De regering besloot dit weekeinde de juridische strijd te staken. Deze week zijn de eerste afspraken gemaakt om binnen vijf weken de eerste biometrische paspoorten af te leveren.