`Edison` mist kritische ambitie

Ondanks het meedoen van grote namen als Kevin Spacey en Morgan Freeman wil Edison (vernoemd naar het stadje waar de film zich afspeelt) maar niet meer worden dan een doorsnee film over corruptie bij de politie en in de politiek. Het acteerdebuut van popidool Justin Timberlake is in Amerika zelfs niet in de bioscoop uitgebracht. In veel landen is de film rechtstreeks naar dvd verbannen.

Timberlake speelt Pollack, een beginnende journalist bij het plaatselijke sufferdje waar de oude, Pulitzerprijs winnende fotograaf Mozes (Freeman) de scepter zwaait. Pollack ruikt onraad als hij een rechtszaak bezoekt waar een lid van het elitecorps F.R.A.T. (First Response Assault & Tactical) getuigt dat zijn partner onschuldig is aan de dood van een verdachte. Met vallen en opstaan leert de gretige jonge hond wat onderzoeksjournalistiek inhoudt: hoor en wederhoor toepassen en geen verdachtmakingen opschrijven die je niet hard kunt maken. Deze wijze lessen van Mozes refereren wellicht aan schandalen bij ondermeer de New York Times, waar reporters zaken uit hun duim zogen. Maar Edison mist de kritische ambitie om echt actueel te zijn en blijft een gemiddeld genreproduct dat de gedachte aan een superieure film als Serpico (met Al Pacino) niet kan uitbannen.

Edison. Regie: David Burke. Met: Justin Timberlake, LL Cool J, Dylan McDermott, Morgan Freeman, Kevin spacey, Piper Perabo. In: 40 bioscopen.