Doden bij bomaanslagen in Indiase stad Varanasi

India is gisteren opgeschrikt door twee bomaanslagen in de voor hindoes heilige stad Varanasi. Zeker vijftien mensen kwamen om het leven. Vanmorgen werden nog zestig personen behandeld in ziekenhuizen. Van hen waren er 35 ernstig aan toe.

Rond zonsondergang ontplofte een van de bommen in de bekende Sankat Mochan-tempel, terwijl het gebedshuis vol was met gelovigen, onder andere voor een bruiloft. De tweede bom explodeerde enkele minuten later in een trein op het centraal station van Varanasi. Twee andere bommen, gevonden in een snelkookpan en een rugzak op een markt, stonden op scherp, maar konden tijdig onschadelijk worden gemaakt.

Niemand heeft de aanslagen opgeëist. Tegenover Indiase media hebben politiebronnen het vermoeden uitgesproken dat moslimextremisten verantwoordelijk zijn voor de explosies. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

De Sankat Mochan-tempel is een van de belangrijkste heiligdommen in Varanasi. De stad geldt als het belangrijkste pelgrimsoord voor hindoes die geloven dat gecremeerd worden aan de oever van de heilige rivier de Ganges hen dichter bij het nirvana brengt.

Vandaag waren veel winkels in de stad gesloten, een staking waartoe radicale hindoe-organisaties hadden opgeroepen. Scholen bleven uit voorzorg dicht. Op straat waren extra politieagenten en militairen op de been.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat in de deelstaat Uttar Pradesh een aanslag is uitgevoerd op een heiligdom voor hindoes. In juli vorig jaar pleegde de moslimextremistische groep Jaish-i-Mohammed een zelfmoordaanslag op een bekend tempelcomplex in de plaats Ayodhya. Uttar Pradesh, met meer dan 160 miljoen inwoners, is geregeld het toneel van botsingen tussen moslims en hindoes. De angst is groot dat de aanslagen van gisteren - in het bijzonder die in de tempel - tot nieuwe rellen kunnen leiden.

De islamitische Indiase president Kalam veroordeelde de aanslagen gisteravond. Premier Singh en de deelstaatregering riepen meteen na de aanslagen op tot kalmte. Ook woordvoerders van islamitische organisaties hebben hun afkeuring uitgesproken en benadrukt dat de eenheid in het land bewaard moet worden. De autoriteiten kondigden een landelijk alarm af en verhoogden de bewaking van andere belangrijke hindoetempels in het land met het oog op mogelijke nieuwe aanslagen.

Volgens de grote hindoe-nationalistische oppositiepartij BJP zou de regering in Uttar Pradesh de veiligheid in de staat hebben verwaarloosd. L.K. Advani, leider van de BJP in het nationale parlement, zei bovendien dat de aanslagen aantoonden dat de vredesbesprekingen tussen Pakistan en India, waarvan het conflict om Kashmir het middelpunt is, niet geleid hebben tot een daling van het aantal terreurdaden. Daarmee impliceerde Advani dat vanuit Pakistan opererende moslimextremisten achter de explosies zitten.