Britse heeft geen recht op embryo's

Een Britse vrouw mag niet zonder toestemming van haar voormalige partner ingevroren embryo's bij zich laten inbrengen, ook al is het haar enige kans nog zwanger te raken. Dit heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren bepaald.

Natallie Evans (35), die de vurige wens heeft om moeder te worden, toonde zich hevig teleurgesteld door de uitspraak. Ze deed opnieuw een hartstochtelijk beroep op haar ex-partner Howard Johnston alsnog mee te werken. Johnston stelde echter dat hij niet de vader wenst te zijn van een kind, dat buiten zijn aanwezigheid zou opgroeien.

Evans raakte in 2001 onvruchtbaar, toen tijdens een IVF-behandeling het begin van kanker werd geconstateerd en haar eierstokken werden verwijderd. Wel waren er toen als gevolg van de behandeling al enkele embryo's, die tot nader order werden ingevroren. In 2002 kreeg het stel echter ruzie en ging het uit elkaar.

Vervolgens begon Evans een lang juridisch gevecht om alsnog het recht te krijgen de embryo's bij zich te laten inbrengen. Ze betoogde dat Johnston zelf had ingestemd met de IVF-behandeling en dat het er niet toe deed dat hij nadien van mening was veranderd. De Britse rechter stelde echter dat ze de embryo's uitsluitend kon gebruiken met Johnstons instemming. Een poging van Evans om de zaak voor te leggen aan de Law Lords, het hoogste rechterlijke college in het land, werd afgewezen.

Ten slotte wendde Evans zich tot het Hof in Straatsburg. De zeven rechters beslisten gisteren echter ook dat Evans niet buiten Johnston om gebruik mag maken van de embryo's. Slechts twee van de zeven rechters kozen de zijde van Evans. De rechters stelden ook unaniem vast dat de embryo's op grond van Europees recht op zichzelf geen recht op leven hebben. Evans wil de zaak nu voorleggen aan de Grote Jury van het Hof, die boven de zeven rechters staat.

De tijd dringt echter voor Evans. De Britse wet schrijft voor dat ingevroren embryo's slechts vijf jaar mogen worden bewaard alvorens te worden vernietigd. Die termijn loopt komende herfst af.