Boerenkool op z'n Schots

Nodig: 750 g gesneden boerenkool

20 g boter

snufje zout

2 eetl. citroensap

1 eetl. suiker

royaal versgemalen peper

125 ml crème fraîche

Wie snijdt nog zelf een struik boerenkool in kleine stukjes? In bijna elk huisgezin wordt door de groentenman of supermarkt gesneden boerenkool gegeten. Daar is nogal wat verschil in kwaliteit bij te bespeuren. In de ene plastic zak zitten tamelijke droge, grove, harde stukken. Een andere zak is gevuld met natte groene smurrie. Het is een kunst om vers gesneden boerenkool zonder harde bonken en knorpels te vinden die aangenaam ruikt bij het openen van de verpakking.

Ook in Schotland wordt vaak boerenkool gegeten. De Schotten moeten wel, want zoveel verschillende soorten groenten zijn er niet te koop. Van een oudtante is dit ge-upgrade boerenkoolrecept afkomstig. Zij stampt op zondag de gesneden boerenkool expres niet door de aardappels.

Bereiding van de Schotse boerenkool voor 4 personen: smelt de boter in een wijde pan, bijvoorbeeld een wok. Voeg eerst het citroensap, de suiker en het zout toe en vervolgens steeds bij kleine beetjes tegelijk de boerenkool. Voeg tussentijds eventueel wat water toe. Roerbak de slinkende boerenkool nèt gaar en schep ten slotte de crème fraîche en lekker veel versgemalen peper. Zorg dat deze romige boerenkool goed warm is. Eet er bijvoorbeeld gegrilde lamskoteletten of ribkarbonades van een varken bij.

Anne Scheepmaker

Morgen: rabarbermuffins.

    • Anne Scheepmaker