Baltovenaar Ronaldinho bezegelt lot Chelsea

Zonder een vuist te kunnen maken tegen Barcelona is de sterrenploeg van Chelsea gisteravond uitgeschakeld in de Champions League. De door Frank Rijkaard geleide thuisploeg had weinig moeite om de formatie van Jose Mourinho te bedwingen. Na de 2-1 overwinning twee weken geleden van Barcelona in Londen werd het gisteren 1-1.

Ronaldinho viert zijn doelpunt tegen Chelsea. Foto AP Barcelona player Ronaldinho from Brazil celebrates his goal during his first knockout round second leg Champions League soccer match against Chelsea in Barcelona, Spain, Tuesday, March 7, 2006. The match ended in a 1-1 draw with Barcelona progressing 3-2 on aggregate. (AP Photo/Tomohiko Suzui) Associated Press

Een voorsprong van Barcelona door een doelpunt van uitblinker Ronaldinho ging in de laatste minuut van de extra tijd nog net verloren. De Duitse scheidsrechter Markus Merk gaf een dubieuze strafschop aan Chelsea, die werd benut door Frank Lampard. Direct nadat Barcelona had afgetrapt, floot Merk af. Beide doelpuntenmakers ruilden vervolgens hun shirt met elkaar. De Braziliaan die vorig jaar werd gekozen tot beste speler ter wereld, en de Engelsman die in dat klassement, en bij de verkiezing van beste voetballer in Europa, als tweede eindigde.

Opmerkelijk was dat de wedstrijd tussen de twee rivalen vijf minuten te laat begon. Champions-Leagueduels plegen volgens het protocol stipt op tijd te beginnen. Zoals hij zich dat had voorgenomen verscheen Chelsea-trainer Mourinho als eerste in de arena om de hoon van het publiek over zich heen te krijgen. Hij diende bewust als bliksemafleider voor zijn spelers. De “socios' begroetten de voormalige werknemer van Barcelona met een fluitconcert. Daags voor de wedstrijd was Chelsea al met hoon ontvangen op het vliegveld van Barcelona. Door fans van de thuisploeg waren ze daar bespuugd en uitgescholden.

Het team van trainer Frank Rijkaard speelde in dezelfde samenstelling als in Londen. Bij Chelsea opereerde Arjen Robben centraal in de spits of vanaf de rechterkant.

De eerste helft kende weinig hoogtepunten. Of het moeten de circustrucjes zijn geweest van Ronaldinho, die een paar verrukkelijke hakballetjes demonstreerde. In de 24ste minuut verliet Lionel Messi met een spierblessure in het bovenbeen het veld. Met een van pijn vertrokken gezicht ging de Argentijn naar de kant, waar Rijkaard hem als een vader in de armen sloot. Henrik Larsson verving Messi, die naar verwachting enkele weken niet kan spelen.

Barcelona zette Chelsea onder druk. Maar de ploeg van miljardair Roman Abramovitsj kreeg de beste kansen. Robben loste na een goede loopactie een strak schot. Een vrije trap van rechts kon Didier Drogba ongedekt inkoppen. Verrast door het buitenkansje was de inzet van de Ivoriaan te zwak.

Na rust was het wachten op het offensief van Chelsea. Daar kwam weinig van terecht. Ook niet toen Hernán Crespo en Eidur Gudjohnsen in het veld kwam voor Didier Drogba en Damien Duff. Zij konden niet tippen aan Ronaldinho die drie man uitspeelde en scoorde. Een correcte sliding van de Nederlander Giovanni van Bronckhorst werd door de arbiter Merk als een overtreding in het strafschopgebied beschouwd, waardoor de pijn voor Chelsea in de slotminuut iets werd verzacht.

Rijkaard gaf na afloop ronduit toe dat het geen topwedstrijd was in Nou Camp. “Maar we gaan door naar de kwartfinales. Dat was in deze wedstrijd het belangrijkste. Ik denk dat ons publiek dat ook wel begreep“, zei de oud-international in het NOS-programma Studio Sport. Hij vond het niet zo vreemd dat het niveau van de wedstrijd flink tegenviel. “Het kan niet altijd het mooiste van het mooiste zijn. Het was een zeer belangrijke wedstrijd voor twee grote ploegen. Er zit dan toch wel veel spanning op. En het bleef spannend, tot op het laatste moment.“

Rijkaard was trots op zijn ploeg. “We hebben weinig ruimte en daardoor ook weinig kansen weggegeven. De spelers wisten dat plaatsing voor de kwartfinales het belangrijkste doel was. Dat hebben ze op het veld goed vertaald.“

In Turijn plaatste Juventus zich voor de kwartfinale, ten koste van Werder Bremen. De Duitsers hadden hun thuiswedstrijd met 3-2 gewonnen, gisteren won Juve met 2-1. Doordat de Italianen uit vaker scoorden dan de Duitsers in Turijn, gaan zij door naar de kwartfinale. Vilareal plaatste zich ten koste van Glasgow Rangers. In Spanje werd het 1-1, nadat de eerste wedstrijd in Schotland in 2-2 was geëindigd.