Amnesty vertoont films die er toe doen

“Doet ie er toe?' Deze kreet is de vraag waarmee films voor het Amnesty International Filmfestival worden geselecteerd. Vanavond begint met een gala in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski de achtste editie. De film die er dan toe doet is Tsotsi, de Zuid-Afrikaanse Oscarwinnaar, die in aanwezigheid van regisseur Gavin Hood en hoofdrolspeler Presley Chweneyagae vertoond wordt. Het festival zou worden geopend door Vanessa Redgrave, maar die mag van haar arts niet reizen. De Britse actrice stuurt wel een videoboodschap.

Het festival wordt dit jaar voor het eerst niet georganiseerd door de mensenrechtenorganisatie zelf, maar door de stichting Movies that Matter. “Films hebben meer zeggingskracht dan rapporten“, zegt Tago Ruighaver, directeur van de stichting. “Na het succes van Cidade de Deus, de Braziliaanse film over de sloppenwijken van Rio de Janeiro, riep president Lula zijn kabinet bij elkaar en zei dat ze het veiligheidsbeleid onder de loep moesten nemen.“ De kwaliteit van de film staat bij dit festival niet op de eerste plaats, zoals dat wel het geval is, of zou moeten zijn bij festivals als die van Rotterdam en het International Documentary Festival Amsterdam. Film is hier geen doel, maar middel.

“Een filmfestival is een prijzig middel om in te zetten“, zegt Ruighaver. ,,Amnesty wil zich altijd ver houden van de centen van overheid en bedrijven. Als onafhankelijke stichting hoeven wij niet zo strikt te zijn als Amnesty. Heineken zou bijvoorbeeld van mij best een biertje mogen schenken op de opening.“

Movies that Matter zal ook buiten het festival films programmeren, dagelijks in de Amsterdamse Uitkijk en maandelijks in andere steden. Uiteindelijk is het de bedoeling ook in landen waar de films over gaan vertoningen te realiseren, “movies that matter where they matter most', zoals Ruighaver het noemt.

Amnesty International Filmfestival. 8 t/m 12 maart, Amsterdam, Den Haag, n Utrecht. Inl. www.amnesty.nl/filmfestival.

    • Bianca Stigter