Aanklacht tegen generaal leidt tot grote opwinding in Turkije

Een Turkse openbare aanklager heeft een zaak geopend tegen generaal Büyükanit. Hiermee heeft hij een groot debat aangezwengeld over de rol van het leger in de Turkse politiek. Büyükanit is nu hoofd van de landmacht maar wordt wellicht later dit jaar commandant van de strijdkrachten.

De aanklacht tegen Büyükanit is verbonden met een bomaanslag, vorig jaar, in het stadje Semdinli. Aanvankelijk dacht de regering dat Koerden achter de aanslag zaten maar al snel werd duidelijk dat het om een paramilitaire groep ging die sterke banden zou hebben met het Turkse veiligheidsapparaat. De openbare aanklager neemt het Büyükanit kwalijk dat hij over een van vermoedelijke daders van de aanslag zei dat hij “een goede man“ is. Daarnaast gaat de aanklager ervan uit dat Büyükanit wist van de activiteiten van een andere paramilitaire groep die enige jaren geleden actief was in Diyarbakir en omstreken.

De aanklacht tegen Büyükanit heeft tot grote opwinding geleid in Turkije. Het leger heeft een lange traditie van bemoeienis met de politiek en Büyükanit aarzelt niet om in klare taal duidelijk te maken wat hij denkt. Mede daarom was er al speculatie in Turkije dat de regering de huidige opperbevelhebber, Hilmi Özkök, zal vragen nog een extra termijn aan te blijven.

Volgens de leider van de oppositie, Deniz Baykal, is de aanklacht tegen Büyükanit een “poging tot staatsgreep“ tegen het leger. Volgens hem zit de regering van premier Erdogan achter de aanklacht. Erdogan ontkende dat gisteren. Hij noemde de suggestie van Baykal “weerzinwekkend“. “Wie zou zelfs kunnen denken over een staatsgreep tegen het leger?“ Het ministerie van Justitie gaat overigens onderzoeken of de aanklager niet buiten zijn boekje is gegaan. De zaak-Büyükanit bewijst eens te meer dat het leger in Turkije niet meer boven de wet staat. De voormalige leider van de Turkse militaire missie in Afghanistan, Ethem Erdagi, staat terecht wegens corruptie. Generaal Özkök gaf daarvoor zijn toestemming.

Hoe het verder loopt met Büyükanit is nog onduidelijk. De rechtbank in Van, waar de aanklacht werd ingediend, heeft aangegeven dat er wel degelijk een serieus onderzoek tegen hem moet komen. De generaal zelf heeft laten weten het een “eer“ te vinden voor de rechtbank te verschijnen.