Zware gevechten in grensregio Pakistan

Bij hevige gevechten tussen het Pakistaanse leger en militante stamleden aan de grens met Afghanistan zijn in de afgelopen dagen zeker 120 doden gevallen. Militante stamleden die de Talibaan en Al-Qaeda steunen voeren sinds zaterdag aanvallen uit op overheidsgebouwen in de plaats Miran Shah, in de regio Noord-Waziristan.

De aanvallen zijn een vergelding voor aanvallen van het leger afgelopen woensdag in het nabijgelegen dorp Saidgi op wat een Al-Qaeda-kamp zou zijn. Daarbij werden 45 rebellen gedood. In de regio houden zich vermoedelijk veel Al-Qaeda- en Talibaan-strijders op, die Afghanistan ontvluchtten toen daar in 2001 het Talibaan-regime werd verjaagd.

Het leger probeerde met gebruik van onder andere gevechtshelikopters Miran Shah in te nemen. Gisteren doodden militairen negentien rebellen. Zeker vijf militairen zijn bij de gevechten omgekomen.

Legerwoordvoerder generaal Shaukat Sultan verklaarde gisteravond dat het leger de plaats weer in handen heeft. De geldende avondklok is gisteren drie uur lang opgeheven om inwoners de gelegenheid te geven voedsel in te slaan. Inwoners van de regio spraken tegen dat de situatie veilig is. Duizenden inwoners zijn gevlucht, uit angst voor vergeldingsacties van de rebellen.

De Afghaanse regering beschuldigt Pakistan ervan niet hard genoeg op te treden tegen Talibaan- en Al-Qaeda-strijders, die vanuit het grensgebied aanslagen zouden plegen op Afghaanse doelen. Velen zien de aanval op Saidgi als een poging van president Musharraf om aan de Amerikaanse president Bush, afgelopen weekeinde op bezoek in Pakistan, te laten zien dat het hem wél ernst is met de strijd tegen terreur in het grensgebied.

Zondagavond deed Musharraf een felle uitval naar de Afghaanse president Karzai. In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN noemde hij Karzai ‘totaal onwetend van wat er in zijn eigen land gebeurt’.

Hiermee reageerde hij op de lijst met informatie over Talibaan-strijders in Pakistan, die Karzai bij een bezoek in februari aan Musharraf overhandigde. Daarbij zat informatie over wat de verblijfplaats van Talibaan-oprichter Mulllah Omar zou zijn. ‘Er is daar niemand’, zei Musharraf. Volgens hem is de informatie oud en waardeloos. Een hoge ambtenaar in Kabul noemde Musharrafs uitspraken ‘hoogst ondiplomatiek en ongepast’.