Wellicht enquête Bondsdag naar BND

De betrokkenheid van de Duitse inlichtingendienst BND bij de oorlog tegen het Irak van Saddam Hussein wordt waarschijnlijk onderwerp van een parlementaire enquête in de Duitse Bondsdag. Duitsland nam in 2003 niet deel aan de gevechten, maar de afgelopen maanden is gebleken dat de Duitse inlichtingendienst het Amerikaanse leger voor en tijdens de oorlog van informatie heeft voorzien.

De vraag is nu hoe groot de Duitse betrokkenheid was. De huidige regering van Angela Merkel (CDU) stelt dat Duitse spionnen niet mochten assisteren bij gevechtshandelingen en dat ook niet hebben gedaan. Onthullingen in Duitse en Amerikaanse kranten hebben echter twijfels aan die lezing gewekt.

Duitsland had tijdens de oorlog twee spionnen in Bagdad die tientallen berichten hebben verstuurd. De BND had bovendien een verbindingsofficier in het hoofdkwartier van de Amerikaanse bevelhebber. Na de oorlog kregen de drie Duitsers een Amerikaanse onderscheiding.

Oorspronkelijk stelde de regering dat de spionnen slechts coördinaten hebben doorgegeven van objecten die niet gebombardeerd mochten worden, zoals ziekenhuizen. Inmiddels is gebleken dat de Duitsers zeven keer gerapporteerd hebben over de posities van Iraakse troepen. Volgens The New York Times hebben de Duitsers ook de Iraakse plannen voor de verdediging van Bagdad aan de Amerikanen gegeven. De BND ontkent dat ten stelligste.

De regering, de top van de BND en de drie medewerkers hebben recentelijk achter gesloten deuren verslag uitgebracht aan een speciale parlementaire commissie. De regeringspartijen CDU en SPD toonden zich tevreden. De oppositie was dat niet. Gisteren sloot de liberale FDP zich aan bij de roep van de Groenen en de Linkspartij naar een enquête. De drie hebben genoeg zetels om een onderzoek af te dwingen. Wel moeten ze het nog eens worden over de onderzoeksopdracht. Waarschijnlijk richt een onderzoek zich ook op geheime CIA-vluchten en de BND-rol in de ontvoering van een Duitse staatsburger naar Afghanistan.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de vorige, roodgroene, regering, maar kan ook onaangenaam worden voor de regering-Merkel. Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) was destijds in de kanselarij van Gerhard Schröder verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten.