Topman PGGM stapt op

Directievoorzitter K. Noordzij van het op een na grootste Nederlandse pensioenfonds, PGGM, heeft na een ‘onoverbrugbaar meningsverschil' met het bestuur zijn functie neergelegd.

Dat heeft PGGM, het pensioenfonds voor de bedrijfstakken zorg en welzijn met ruim een miljoen werknemers, vanochtend meegedeeld. Het is ongebruikelijk dat directeuren in de doorgaans stabiele pensioenwereld het veld ruimen na een conflict.

Een woordvoerder van het fonds wil niets kwijt over de aard van het conflict, maar zegt wel dat ‘er geen financiële incidenten’ zijn geweest. PGGM, een stichting die bestuurd wordt door vakbonden en werkgevers uit de branches, had eind 2005 71 miljard euro belegd vermogen met vorig jaar ruim 16 procent rendement.

Noordzij, afkomstig uit de luchtvaart- en vervoerswereld, was nog maar ruim een jaar directievoorzitter. Hij was opvolger van D. de Beus, die 25 jaar bij het fonds werkte. Noordzij heeft een vertrekregeling die hem 24 maanden salaris geeft. In 2004, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, verdiende hij 255.000 euro. Dat bedrag is van toepassing op zijn functie als directievoorzitter per 15 maart 2004. Hoofddirectielid H. van Essen is nu waarnemend voorzitter.

Voorzitter H. Alders van het PGGM-bestuur, tevens commissaris van de koningin in Groningen, zei gisteren bij het informeren van het personeel dat het conflict niet is terug te voeren tot één incident, maar tot de samenwerking over langere tijd en meer een verschil in vorm is, dan in inhoud.