Stemmen in de hoop op een baan of een stageplek

Allochtonen kunnen de PvdA in Rotterdam bij de raadsverkiezingen vandaag aan een overwinning helpen. In Bospolder-Tussendijken was de opkomst vanochtend hoog.

Een Rotterdamse vader en zijn dochter stemden vanochtend samen in een stembureau in de wijk Bospolder-Tussendijken. Foto Bas Czerwinski 07-03-2006, ROTTERDAM. VADER EN DOCHTER STEMMEN VOOR DE GEMEENTERAAD IN STEMLOKAAL NUMMER 84. FOTO BAS CZERWINSKI Verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen Minderheden CZERWINSKI, BAS

‘Als je genoeg verdient, dan stem je op de VVD. Heb je een uitkering, dan stem je op de PvdA of GroenLinks. Zo werkt dat onder autochtonen en zo werkt dat onder allochtonen’, zegt een bewoner van Turkse afkomst in de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Hij gaat niet naar de stembus omdat zijn vrouw de oproepingskaart per ongeluk heeft weggegooid.

Zijn buurman, eveneens van Turkse origine, heeft al vroeg gestemd, op GroenLinks. ‘Ik vind dat deze partij meer voor buitenlanders doet dan de PvdA’, verklaart hij. Een Nederlands echtpaar bij stembureau 84 in buurthuis Het Plein aan de Catharina Beermanstraat koos voor Leefbaar Rotterdam. ‘Er is hier een te grote samenscholing van allochtonen’, zegt de vrouw. ‘Je voelt je zo langzamerhand een eenling als Nederlander’, vult de man aan. Leefbaar Rotterdam heeft volgens hen als enige partij duidelijke plannen om dat probleem aan te pakken.

Net als in heel Rotterdam gaat de strijd vandaag ook hier tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam. Uit een van de peilingen bleek zelfs dat 41,5 procent van de Rotterdammers op de PvdA zou gaan stemmen en 26,3 op Leefbaar Rotterdam. Als de PvdA de grootste wordt in de Maasstad, zou dat vooral komen door de allochtonen. Ongeveer de helft van de migranten zou uit onvrede over het kabinetsbeleid de voorkeur geven aan de sociaal-democraten. Bovendien zou de opkomst onder allochtonen vandaag veel hoger zijn.

De indruk vanmorgen in stembureau 84 in Bospolder-Tussendijken is dat de opkomst inderdaad hoog is en dat vooral ook allochtonen stemmen. Voor half tien vanmorgen was al 10 procent van de 1.287 kiesgerechtigden komen opdagen. De meeste oudere migranten spreken slecht Nederlands. Twee Marokkaanse vaders zeggen dat ze op de PvdA hebben gestemd omdat hun zonen aan werk of een stageplek moeten worden geholpen. Volgens hen hebben Marokkanen te lijden onder discriminatie op de arbeidsmarkt. ‘Dat is een probleem dat de afgelopen jaren is opgekomen’, zegt een van hen.

Circa 70 procent van de inwoners is allochtoon. Meer dan de helft van de bewoners (55,5 procent) behoort tot de laagste inkomensgroep - 36 procent is werkloos of arbeidsongeschikt. De buurt (onderdeel van deelgemeente Delfshaven) bestaat uit straten met goedkope huizenblokken en veel schotelantennes. ‘Daar wonen de buitenlanders’, zegt de Nederlandse man die op Leefbaar Rotterdam stemde. Hier en daar zijn hele huizenblokken dichtgetimmerd - er komt duurdere nieuwbouw voor in de plaats. Een oudere Turkse man, die met zijn dochter komt stemmen, heeft ook op de PvdA gestemd. Hij heeft een uitkering en heeft steeds minder te besteden, klaagt hij.

De meeste allochtone kiezers in stembureau 84 weten niet hoe de stemcomputer werkt. Ze krijgen vrijwel allemaal uitleg. Ook moeten de meesten erop worden gewezen dat ze ook nog moeten kiezen voor de de deelgemeenteraad.

Verkiezingen: pagina 3
    • Froukje Santing