Proces tegen ‘oom' Zuma om verkrachting

Een Zuid-Afrikaanse vrouw, die besmet is met het aidsvirus, heeft gisteren en vanochtend voor een rechtbank getuigd hoe ze vorig jaar werd verkracht door toenmalig vice-president Jacob Zuma.

Tijdens het begin van de rechtszaak tegen de politicus die lange tijd werd getipt als de volgende president van Zuid-Afrika vertelde de 31-jarige vrouw hoe Zuma haar tot seks zou hebben gedwongen in zijn huis in Johannesburg. Hij zou daarbij geen condoom hebben gebruikt. Zuma geeft toe dat hij geslachtsgemeenschap met de vrouw heeft gehad, volgens hem ‘met wederzijds goedvinden’.

In geval van een veroordeling kan de zaak het einde betekenen van de politieke carrière van de populaire Zuma. Later dit jaar moet Zuma ook voorkomen op beschuldiging van corruptie. President Mbeki ontsloeg hem vorig jaar nadat het openbaar ministerie had bekendgemaakt Zuma te willen vervolgen. Binnen regeringspartij ANC zijn sindsdien grote spanningen tussen Zuma's voor - en tegenstanders.

Honderden aanhangers demonstreerden vanochtend voor het gerechtshof in Johannesburg en verbrandden foto's van de vrouw. Ze scandeerden dat Zuma slachtoffer is van een politieke samenzwering. Volgens Zuma's advocaten heeft de vrouw eerder ‘vergelijkbare valse beschuldigingen’ geuit.

Gisteren vertelde de vrouw dat ze Zuma al sinds ze een kind was kent en hem ‘oom' noemt. In november vorig jaar bleef ze logeren in Zuma's villa in Johannesburg. Ze beschreef hoe Zuma ‘s nachts haar kamer inkwam om haar ‘dekens in te stoppen’. Toen ze zijn aanbod om haar schouders te masseren had afgeslagen zou hij haar hebben verkracht. De vrouw getuigde gisteren dat Zuma en familievrienden haar geld hebben geboden om haar mond te houden. ‘Iemand zei: ‘weet je wel wat dit met het ANC gaat doen?'‘