Oranje helm niet in stadion

De voetbalbond KNVB tolereert geen oranje supportershelmen tijdens de drie komende oefeninterlands van het Nederlands elftal. De bond vindt de hoofddeksels te veel gelijkenis vertonen met de zogeheten Duitse ‘Stahlhelm' uit de Tweede Wereldoorlog.

‘In onze ogen is deze helm kwetsend en provocerend en wordt een onnodige link gelegd met de oorlog’, aldus een woordvoerder van de bond vanochtend tegenover het persbureau ANP.

Stadionstewards krijgen bij de komende duels tegen Kameroen (27 mei, Rotterdam), Mexico (1 juni, Eindhoven) en Australië (4 juni, Rotterdam) opdracht de helmen in beslag te nemen. Dat gebeurde overigens al bij de vriendschappelijke interland afgelopen woensdag tegen Ecuador, in de Arena in Amsterdam. ‘De bond heeft huisregels en op basis van die regels kunnen wij dit doen. Supporters krijgen de helm na afloop van de wedstrijd weer terug.’

Vooralsnog bestaat er geen verbod op de helmen bij de officiële wedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het WK. ‘Maar we maken er wel een zaak van bij de organisatie’, aldus de KNVB-woordvoerder. ‘Dus ik sluit niet uit dat er van Duitse zijde maatregelen komen. We willen ook echt een statement afgeven met onze weerzin tegen deze helmen. De supporters van Oranje staan bekend om hun sportieve gedrag bij interlands, daar past deze provocatie niet bij.’

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers sprak vorige week in deze krant zijn afkeuring uit over de oranje legerhelm. ‘Het is overtreffende trap van kwetsend zijn en het zegt meer iets over de opgeklopte banaliteit van sommige Nederlanders ten aanzien van Duitsers dan over een gezonde rivaliteit.’