Opposanten in Oezbekistan veroordeeld

Tasjkent, 7 maart. In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent is gisteren opnieuw een prominente leider van de oppositie veroordeeld. Sandjar Oemarov, een katoen- en oliemagnaat, moet tien jaar de gevangenis in wegens ”verduistering, fraude, deviezensmokkel, belastingfraude en corruptie”. Hij moet ook 8,3 miljoen dollar schadevergoeding betalen en al zijn bezittingen, en die van zijn bedrijven, zijn in beslag genomen. Critici van het autoritaire bewind in Oezbekistan achten het proces politiek van aard: Oemarov is een van de leiders van de oppositionele Zonneschijn Coalitie. Een Oezbeekse mensenrechtenactiviste, Moetabar Tozjibojeva, kreeg vandaag acht jaar cel wegens ”activiteiten tegen de regering”. Sinds het bloedbad in Andizjon in mei vorig jaar, waar het leger honderden burgers doodschoot tijdens een volksopstand, zijn veel critici van de regering achter de tralies verdwenen.