Omroep voor kunst opgericht

De Omroep voor Kunst & Cultuur wacht niet op de komst van een nieuwe mediawet die uitzendingen door stichtingen ook mogelijk maakt. Afgelopen weekend richtten Ad 's Gravesande en Kees van Twist de stichting Omroep voor Kunst & Cultuur op. De initiatiefnemers werken aan een campagneplan en werven vanaf september de eerste donateurs.

De omroep wil gebruikmaken van het kabinetsplan voor een nieuw bestel, waarin de programma's niet alleen worden aangeleverd door de bestaande omroepen, maar ook door stichtingen van buiten. Het is nog niet duidelijk of dit plan vóór de verkiezingen van volgend jaar zal leiden tot een nieuwe mediawet. ‘In Hilversum denkt men dat het plan de komende verkiezingen niet zal overleven’, beaamt 's Gravesande. ‘Maar omdat we elders ook andere geluiden horen, nemen we voorlopig nog maar even aan dat die nieuwe mediawet er komt.’

's Gravesande, ex-directeur van de AVRO, en Van Twist, directeur van het Gronings Museum, hebben contact gehad met tv-producent Harry de Winter, die - eventueel samen met het uitgeversbedrijf PCM - een publiek/private kwaliteitszender wil oprichten. ‘Onze ideeën zijn echter te divers om tot volledige samenwerking te kunnen besluiten’, zegt 's Gravesande.

    • Henk van Gelder