Nederland wint zeven prijzen voor mooiste boeken

Rotterdam, 7 maart. Bij de Schönste Bücher aus aller Welt hebben Nederlandse boeken de helft van de beschikbare prijzen gewonnen. Marie-Cécile Noordzij won in Leipzig de hoofdprijs, de Gouden Letter, voor haar vormgeving van de oeuvrecatalogus van de Oostenrijkse graficus Jakob Demus. Jaarlijks beoordeelt een vakjury meer dan 600 boeken uit ruim 30 landen. De Nederlandse inzending bestond uit de complete selectie van de 32 Best Verzorgde Boeken van 2005. Een gouden medaille ging naar de Metropolitan World Atlas (vormgeving Joost Grootens), een zilveren naar Blizzard of White van Ellen Gallagher (Irma Boon). Ook kreeg Nederland drie bronzen medailles en een eervolle vermelding. Van Irma Boom werden in totaal drie boeken bekroond. De prijzen worden 17 maart uitgereikt op de Leipziger Buchmesse. De Nederlandse Best Verzorgde Boeken zullen in juni geëxposeerd worden in het Amsterdamse Stedelijk Museum.