Meer leuke dingen voor de mensen

Arbeidersbeleggingen hebben hun voordelen. Ook voor de aandeelhouders.

Bij ingenieursbureau Arcadis leveren de ongeveer 10.000 werknemers niet alleen het menselijk kapitaal, ze beheren ook ruim eenvijfde van het financiële kapitaal. De Stichting Lovink-laan wordt bestuurd door vijf werknemersvertegenwoordigers en bezit ruim 21 procent van de Arcadis-aandelen. Het pakket van ruim 4 miljoen gewone aandelen heeft een waarde van ruim 130 miljoen euro.

De Stichting doet leuke dingen voor de mensen bij Arcadis. Eind 2002 dreigde het pensioenfonds van Arcadis bijvoorbeeld als gevolg van de beurskrach dicht in de buurt te komen van de ondergrens van het vermogen dat de toezichthoudende Nederlandsche Bank alarmeert. Geen nood. De Stichting verstrekte een lening van 5 miljoen euro, zodat de financiële positie van het pensioenfonds opfleurde.

Fijn voor de medewerkers, maar ook fijn voor de aandeelhouders van Arcadis. Niet het bedrijf legde het geld op tafel, met alle kosten van dien, maar zijn grootste aandeelhouder.

Maar er is meer. Het Arcadis-personeel in meerdere landen, waaronder Nederland, kan bijvoorbeeld met korting aandelen kopen in zijn eigen bedrijf. Die aandelen worden beschikbaar gesteld door Lovinklaan. Resultaat voor beleggers: het personeel krijgt een direct financieel belang bij zijn eigen onderneming, maar het kost de beleggers geen cent.

Arcadis is overigens niet de enige beursgenoteerde onderneming die op deze manier gebruikmaakt van de goedertierenheid van een grootaandeelhouder. Bij uitzendbureau Randstad steunt grootaandeelhouder en oprichter F. Goldschmeding het aandeelhouderschap van de medewerkers.

Afgelopen jaar deed Lovinklaan opnieuw een duit in het zakje, meldde Arcadis gisteren bij de publicatie van zijn winst over 2005. Door de verwikkelingen in pensioenland en de beperking van vroegpensioen dreigde een strop voor het personeel in Nederland. Lovinklaan sprong bij. De oplossing bleek simpel: Arcadis legt eenmalig 9,5 miljoen euro op tafel voor het pensioenfonds, maar deze kostenpost wordt (na belastingen) geneutraliseerd door Lovinklaan met een kapitaalinjectie.

Personeel blij, beleggers blij. De koers van de aandelen Arcadis steeg gisteren in het kielzog van een hogere winst met 6 procent naar 33,84 euro.

Wie profiteert het meest? Lovinklaan, de grootaandeelhouder, die bijna 8 miljoen euro rijker werd. Daar was het geld voor de kapitaalinjectie in een keer terugverdiend.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga