In de kookpot

Voor 4 personen:1 kip (eko) van circa 1,3 kg100 gram korstloos broodmelk2 grote kippenlevers (100 gram)200 gram rauwe ham2 tenen knoflook, gepeld en in stukjes6 eetlepels middelfijn gesneden peterselie; 1 ei; zout, versgemalen zwarte peper; mespunt geraspte nootmuskaat; 1 vers kruidenboeket1 grote ui, gepeld; 175 gram geschilde meiknolletjes; 275 gram schone wortel; 300 gram schone prei150 gram bleekselderij3 vastkokende aardappels, geschild

De Franse koning Henri IV (1553-1610) zorgde er voor, nadat hij in 1589 de troon besteeg, dat zijn onderdanen in het lang door godsdienstoorlogen en hongersnood geteisterde land het eindelijk beter kregen. Hij wilde dat iedere landbouwer in zijn koninkrijk op zondag een kip in de pot kon stoppen. Zijn wens lijkt te zijn verwezenlijkt. Behalve een legendarisch gerecht is ‘la poule au pot' van Henry IV een echt familiegerecht geworden voor de zondag. Huiselijk, lekker en eenvoudig qua bereiding. Het enige probleem is misschien de benodigde kookpot die ten minste 6 liter inhoud moet hebben, wil alles erin passen. Bereiding: Week brood in melk. Snijd levertjes en rauwe ham fijn en hak ze tezamen nog fijner. Hak peterselie en knoflook tezamen fijn. Knijp het brood uit. Prak dit alles goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Neem de helft apart voor een ander gerecht (recept volgt). Roer het ei door de rest van de massa, vul hiermee de kip en naai de opening dicht. Breng de kip in voornoemde kookpot samen met 4 liter koud water aan de kook. Schuim het wateroppervlak af. Snijd de ui in kwarten en druk de kruidnagels erin. Doe ui, kruidenboeket en 3 theelepels zout bij de kip en laat alles op laag vuur in gesloten pan 40 minuten koken. Snijd intussen knolletjes in kwarten, peen in dunne duimlange repen, prei en bleekselderij in duimlange stukken, aardappels in kwarten. Doe alle groenten bij de kip in de pan en laat nog 30 minuten koken in gesloten pan op laag vuur. Serveer eerst wat bouillon in diepe kommen; daarna op een grote platte schaal de in stukken verdeelde kip omringd door plakken van de heerlijke vulling, groenten en aardappels. Zet grove mosterd, zure augurkjes, en lekker Frans zeezout (Fleur de sel de Guérande) op tafel.

Florine Boucher

Morgen: boerenkool.

    • Florine Boucher