Huizen bouwen is deels ook volkskunst

Met de zin: ”De nazi´s winnen de architectuuroorlog alsnog”, besluit Bernard Hulsman zijn column `Architectuur is (de) oorlog` (NRC Handelsblad, 22 februari).

Maar de nazi´s waren 12 jaar in Duitsland en 5 jaar in Nederland. In Nederland is er in die tijd eigenlijk niets gebouwd, met uitzondering van veel betonnen bunkers. Om het neotraditionalisme te verbinden met de nazi`s, vind ik wel erg vergezocht. Het probleem is dat het neotraditionalisme veel aantrekkelijker is voor veel bewoners dan architecten en critici willen accepteren.

Het illustreert opnieuw de machtsverhoudingen bij de bouw. Enkele architecten en critici - wie het ook mogen zijn - willen de bewoners van door hun gebouwde huizen gelukkig maken met wat genoemd wordt modernisme. Dat is al tientallen jaren niet gelukt en dat zal ook wel niet lukken. Huizen bouwen is voor een groot deel immers ook volkskunst. Bij gebrek aan voorbeelden grijpen velen terug naar wat heet het neotraditionalisme. De inbreng van architecten is al jaren uiterst teleurstellend en dat zal met de verheerlijking van bijvoorbeeld Rem Koolhaas wel zo blijven.

Architecten, neem nu toch eens je verantwoordelijkheid en stimuleer opdrachtgevers tot ontwerpen die voor beide partijen (bewoners én architecten) aantrekkelijk zijn.

En laat de nazi`s er buiten.

    • Albert van der Sa Haastrecht