Hatelijk ‘welkom' Chelsea in Spanje

Chelsea heeft gisteren bij aankomst in Barcelona een voorproefje gekregen van wat de Engelse voetbalploeg vanavond in Nou Camp te wachten staat. Tientallen fans van Barça spuugden op het vliegveld naar het Britse gezelschap, maakten obscene gebaren en riepen verwensingen naar spelers en begeleiders, die snel de bus invluchtten.

Vooral hoofdcoach Jose Mourinho moest het ontgelden. ‘Vertaler. Vertaler!’, joelden de fans van Barcelona hatelijk. Daarmee verwezen ze naar de beginperiode van de Portugese trainer toen hij als tolk van de Britse voetbalveteraan Bobby Robson bij Sporting Lissabon en Barcelona werkzaam was.

Mourinho zocht vorig seizoen verbaal al de confrontatie met zijn collega Frank Rijkaard en kon ook vorige maand na de dramatische thuiswedstrijd tegen Barcelona in de achtste finales van de Champions League (1-2) zijn mond niet houden. Hij betichtte sterspeler Lionel Messi van toneelspel, waardoor Asier del Horno de rode kaart kreeg. ‘Ik wil tegen Chelsea de beste wedstrijd uit mijn leven spelen’, zei Messi gisteren strijdlustig. ‘Ik wil Mourinho en zijn spelers de mond snoeren. Ze denken dat ik een acteur ben. Ze vergissen zich. Ik ben een profvoetballer, die dit seizoen al vele schoppen heeft geïncasseerd. Voor acteurs moet je in de bioscoop zijn.’

Rijkaard is de rivaliteit tussen Chelsea en Barcelona zat. ‘Ik heb op tv-beelden gezien hoe de mensen van Chelsea werden beledigd. Daar voel ik me slecht bij. We hebben nu juist een mooie kans om te laten zien dat we Chelsea respecteren. Als Chelsea morgen het veld betreedt, moeten onze fans niet schelden, maar applaudisseren.’

Rijkaard vergeleek de gebeurtenissen met de behandeling van zijn spits Eto'o onlangs bij Real Zaragoza. De aanvaller uit Kameroen was het mikpunt van discriminerende spreekkoren. ‘Toen vroegen we om respect. Mourinho is een goede coach, die veel heeft bereikt. Hij heeft ook een verleden in Barcelona en ik hoop dat de fans hem respect zullen tonen. Ik hoop echt dat we de agressie achter ons kunnen laten en van het voetbal kunnen gaan genieten.’