Hamasleiders niet immuun voor liquidatie

Alle leiders van de moslimfundamentalistische beweging Hamas, ook kandidaat-premier Ismael Haniyeh, zijn doelwitten die door Israël kunnen worden geliquideerd.

‘Niemand is immuun als Hamas de terroristische activiteiten hervat, dat geldt ook voor politici’, aldus de Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, vanochtend.

Het Israëlische dreigement komt op een moment dat Haniyeh op verzoek van president Abbas een regering probeert te vormen en Hamas in Gaza onder druk staat om de liquidaties van leiders van Islamitische Jihad te vergelden. Bij een Israëlische luchtaanval op een ijsauto waarin twee militanten zaten, kwamen gisteren vijf Palestijnen om het leven. Naast de twee inzittenden werden drie omstanders, een vrouw en twee kinderen, gedood. De woede in de Gazastrook, ook onder de aanhang van Hamas, is groot.

Israël liquideert sinds het begin van de tweede intifadah leiders en leden van Hamas en Islamitische Jihad. Sinds Hamas een periode van kalmte betracht, zijn vooral de leden van Islamitische Jihad doelwit. De meeste recente liquidaties zijn volgens Israël een antwoord op de raketaanvallen door Islamitische Jihad op doelen in Israël.

Haniyeh concentreert zich nu op de vorming van een Hamas-regering. Tijdens de eerste werksessie van het nieuwe, door Hamas gedomineerde Palestijnse parlement bleek gisteren dat de verstandhouding tussen Hamas en Abbas' Fatah zo slecht is dat coalitievorming vrijwel onmogelijk is geworden. De voltallige Fatah-fractie stapte gisteren op toen Hamas een voorstel indiende om besluiten van het vorige parlement terug te draaien. Het ging om benoemingen van Fatahleden in hoge ambtelijke posities en om speciale bevoegdheden van de president om de rechters van het constitutionele hof te benoemen zonder samenspraak met het parlement.

De eerste bijeenkomst van het parlement ging gepaard met veel verbaal vuurwerk, geweersalvo's van buiten de vergaderzalen, demonstrerende Fatahmilitanten en klachten over coups en machtsovernames. Uiteindelijk aanvaardde het parlement het voorstel president Abbas de pas toegekende speciale bevoegdheden te ontnemen. Maar aangezien Abbas voorstellen van het parlement kan vetoën is de strijd nog niet beslist.

Intussen worden bij de grensovergang Karni tussen Israël en de Gazastrook duizenden tonnen aardbeien en groenten vernietigd. Het leger houdt de enige doorgang voor Palestijnse exportgoederen (onder andere naar Rotterdam) gesloten. Volgens een gisteren gepubliceerd rapport van de Wereldbank schendt Israël de afspraken die onder leiding van de Verenigde Staten zijn gemaakt. Het Israëlische beleid is ‘ingewikkeld en lukraak’, aldus de Wereldbank. Het Israëlische leger houdt de grens dicht wegens niet nader gespecificeerde ‘dreigingen’. De sluiting van Karni kost de verpauperde Palestijnse economie 4,1 miljoen dollar per week.