Franse berenbotten 30.000 jaar oud

Rotterdam, 7 maart. De holenbeerfossielen in de beroemde Chauvetgrot, waarin de oudst bekende rotstekeningen zijn gevonden, zijn rond de dertigduizend jaar oud. Ze zijn dus net zo oud als de tekeningen, schrijven de onderzoekers (onder wie de Groninger Hans van der Plicht) in het maartnummer van het Journal of Human Evolution. De fossielen zijn intrigerend, omdat in de tijd van de schilderingen niet alleen een berenschedel op een centraal gelegen rotsblok in de Chauvetgrot is gezet, maar ook stapels van berenschedels zijn opgericht. Met de datering van de botten is bewezen dat de beren in dezelfde periode als de mensen de grot betraden. Volgens omstreden aanpassingen van de C14-methode waarmee de botten gedateerd werden, zouden de vondsten overigens ouder zijn.