Dubbele adelaar

Gisteren schreef ik: ‘De tweekoppige adelaar spreidt zijn vleugels’. Die strofe stal ik uit een (afgekeurde) tekst voor het nieuwe Russische volkslied uit 2000. Bij nader inzien: wat gebeurt er als een tweekoppige adelaar het luchtruim kiest? Dat kan nooit goed aflopen. Even opgezocht waar die dubbele adelaar van de Romanovs ook alweer vandaan komt

dubbele_egel.gifGisteren schreef ik: ‘De tweekoppige adelaar spreidt zijn vleugels’. Die strofe stal ik uit een (afgekeurde) tekst voor het nieuwe Russische volkslied uit 2000. Bij nader inzien: wat gebeurt er als een tweekoppige adelaar het luchtruim kiest? Dat kan nooit goed aflopen.
Even opgezocht waar die dubbele adelaar van de Romanovs ook alweer vandaan komt - ik hoorde iemand ze ooit eens oneerbiedig omschrijven als ‘this chicken from the freakshow’.
Ah, natuurlijk, het oude Byzantium, dat daarmee zijn heerschappij over Oost en West uitdrukte.
Later ontfermde iedereen en alles zich over de dolle tweeling. De Romanov-adelaars wekken overigens sterk de indruk onder een zware kater te lijden, als je goed kijkt. Geen geschikt symbool ook voor een land waar de macht één en ondeelbaar is. 

 

    • Coen van Zwol