De stad van Conny Janssen is zielloos geworden

Een choreografie voor gekleurde tl-buizen en meditatieve yogajazz: vormgeving en muziek zijn de opvallendste elementen in de nieuwe voorstelling Hear me van Conny Janssen. De Rotterdamse maakt een vierluik over het fenomeen stad en na het succesvolle I'm Here is nu het geluid van de stad aan de beurt. Janssen nodigde componisten en musici Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet uit om het stadsgeluid vorm te geven.

Dynamisch en lawaaiig lijkt de stad niet: Hear me begint in het nachtelijk donker met meditatieve klanken van Van Vliets synthesizer en Vloeimans bescheiden trompet. Het is heerlijk slapen in dit bijna vacuüm getrokken provincienest, maar langzaam loopt de dansvloer vol met groepjes dansers die de solo rondlummelende danser vervangen. Het is een mooi stadje met bling-bling skateramps en een lichtwand die eruit ziet als het raamwerk van een kantoorgebouw. De jeugd van tegenwoordig danst er wat in af, soms met een geliefde, dan weer in kleine groepen.

Technisch zijn de tien dansers erg goed, maar de meesten hebben nog niet veel persoonlijke bagage. En zo blijft het een plek waar niets gebeurt, waar geen vrolijkheid maar ook geen dreiging heerst.

Janssen laat Vloeimans en Van Vliet op de achtergrond live spelen. Zeker bij haar zou je iets interactiefs verwachten, maar de twee blijven vooral keurig in hun toebedeelde hokje spelen. Met leuke muziekjes hoor, beetje swingjazz, dan weer wat zoete plinkploink, maar een contrapunt wordt nergens gemaakt. Hear me waait als een briesje voorbij, maar het bedoelde emotiespel van de choreografe komt niet op gang. De vormgeving van Thomas Rupert en Pelle Herfst mag nog zo overdadig zijn, het bewerkstelligt alleen leegte.

Zielloosheid. Dat zou een mooi statement voor het thema stad kunnen zijn, ware het niet dat het bij Janssen dit keer een gebrek aan inhoud en richting verraadt, verhuld door uitbundig veel vorm.

Conny Janssen Danst: Hear me. Gezien 5/3 Schouwburg Rotterdam. Tournee t/m 24/5. Inl : www.connyjanssendanst.nl of (010)452 9912.
    • Ingrid van Frankenhuyzen