Couperin

Met zangers en musici stemmig gebogen boven een kaars, doet de hoes van Couperins Leçons de Ténèbres (1668-1733) van François Couperin kerstmuziek vermoeden. Maar de klaagzangen van Jeremiah vormen traditioneel Paasrepertoire, van muziek voorzien door verschillende componisten. De opname van Couperins zetting door La Sfera Armonioso van idool-luitist Mike Fentross (hier op de langhalsluit, de theorbe) met de Nederlandse sopranen Johannette Zomer en Anne Grimm verschijnt daarom nu, net voor de lijdenstijd begint. Met haar aansprekende, heldere geluid en oerinstinct voor barokke fraseringen is Zomer een ideale zangeres. Dat lied- en concertzangeres Anne Grimm ook zo strak zingt, is een verrassing. Het hoogtepunt vormt de derde Leçon, waarin hun stemmen samensmelten in een devoot stemmende dialoog.

Mischa Spel

Couperin - Leçons de Ténèbres (Channel Classics - CCS SA 20306)
    • Mischa Spel