Brussel eist opheldering van Spanje

De Europese Commissie wil opheldering van de Spaanse regering over haar pogingen om de overname van het Spaanse energiebedrijf Endesa door het Duitse Eon te verhinderen.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft Madrid een brief gestuurd met ‘een reeks vragen’ waarop binnen tien dagen moet worden geantwoord. Twee weken geleden werd bekend dat het Duitse Eon het grootste energiebedrijf van Spanje, Endesa, wil overnemen voor 29 miljard euro. De Spaanse regering van de socialistische premier Zapatero ziet liever dat Endesa in handen komt van Gas Natural, een Spaanse gasleverancier. Ze heeft onlangs met spoed een wet ingevoerd die het makkelijker maakt om een overname van een Spaans energiebedrijf door een buitenlandse firma te verhinderen.

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de nieuwe wet, omdat die mogelijk in strijd is met de Europese beginselen van non-discriminatie en vrij verkeer van kapitaal. De Commissie kan naar de rechter stappen om een regering te dwingen zich te houden aan de Europese regels.

De brief van de Europese Commissie is de derde actie in een week tijd van Brussel tegen een regering die probeert een grensoverschrijdende fusie te blokkeren. Polen kreeg vorige week een waarschuwing omdat het wil voorkomen dat de Poolse Pekao-bank wordt overgenomen door het Italiaanse Unicredit. En Frankrijk werd gevraagd uitleg te geven over de voorgenomen fusie tussen twee Franse energiebedrijven, Gaz de France en Suez, bedoeld om de overname van het laatste bedrijf door het Italiaanse Enel te voorkomen.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zei vorige week dat nationale politici moeten ophouden ‘nationale retoriek’ te gebruiken.

Madrid heeft nog niet gereageerd op de brief. De Spaanse minister van Industrie, José Montilla, zei gisteren in een bijeenkomst met de pers dat de Europese Commissie niet de competentie toekomt om regulerend op te treden in de energiesector. Samen met ‘water' betreft het hier volgens hem de enige strategische sectoren waar regeringen zeggenschap over houden. Bovendien waren de genomen maatregelen al langer in voorbereiding, aldus Montilla. Ze zijn niet exclusief genomen in verband met het bod van Eon.