Bond passief bij inkoop aandelen

De Nederlandse vakbeweging houdt zich niet bezig met de steeds grotere geldbedragen, oplopend tot miljarden euro, die bedrijven aan hun aandeelhouders teruggeven in plaats van die te investeren in de bedrijfsvoering. Wetenschappers verbazen zich dat vakbonden zich niet verzetten tegen deze ontwikkeling die ten koste kan gaan van de positie van de werknemer.

FNV Vakcentrale zegt in een reactie dat het voor de vakbond ‘gewoon geen issue is’. Volgens de grootste vakbondsorganisatie van Nederland heeft ‘de neoliberale wind in Nederland uiteraard onze aandacht’ maar heeft de FNV ‘geen opvatting’ over de aandeleninkopen die ten koste gaan van investeringen in de bedrijven.

Volgens Antoine Jacobs, hoogleraar sociaal recht, is er onevenwichtigheid tussen werkgevers, werknemers en aandeelhouders ontstaan. Paul van der Heijden, hoogleraar arbeidsrecht en arbeidsverhoudingen, vindt dat de werknemers de massale inkoop van eigen aandelen ‘tamelijk lijdzaam ondergaan’.

Inkoop: pagina 14

    • Jeroen Wester