‘Bod Mittal Steel op Arcelor zal nooit slagen'

Het overnamebod van 's werelds grootste staalconcern Mittal Steel op de nummer twee Arcelor heeft geen kans van slagen omdat het een ‘slecht bod’ is. Dat heeft Arcelor-topman Guy Dollé gisteren gezegd op een staalcongres in Chicago. Als Mittal, dat de overname deels contant en deels in aandelen wil betalen, bereid is zijn bod volledig in contanten te voldoen, dan wil het bestuur van Arcelor er wel serieus naar kijken, aldus Dollé.

Dollé blijft zich verzetten tegen een overname door Mittal, omdat beide concerns zich volgens hem op andere segmenten van de staalmarkt richten. Het staal van Arcelor is volgens Dollé vergelijkbaar met dure parfum, terwijl Mittal eau de cologne maakt. Dollé benadrukte dat die vergelijking niet als belediging bedoeld is.

Dollé vindt dat Mittal Steel nog altijd onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat na de overname zijn plannen zijn met Arcelor. Hij vindt dat Arcelors aandeelhouders tegen het bod moeten stemmen. Een aantal grootaandeelhouders, die bij elkaar ongeveer de helft van de Arcelor-stukken bezitten, zijn volgens Dollé niet enthousiast over het bod van Mittal, omdat het voor een groot deel in aandelen Mittal Steel is. Dollé: ‘In deze vorm zal het bod nooit slagen.’

Lou Schorsch, topman van Mittals Amerikaanse activiteiten en net als Dollé spreker op het door een vakblad georganiseerde staalcongres, zei dat het huidige bod volgens hem voldoende de waarde van Arcelor weerspiegelt. ‘Er zit zelfs een stevige premie op.’ Schorsch ziet geen reden voor een hoger bod. ‘Iedere aandeelhouder wil natuurlijk graag meer, maar zolang er geen tegenbod is, ligt dat niet voor de hand.’