Blaastest in Polen niet zo belabberd

De `communicatieproblemen` die Fred Gijbels ondervond met de Poolse politie zijn erg sneu, `Belabberde blaastest` (Achterpagina, 24 februari). Dat het in Poolse cellen slecht toeven is en dat de Poolse politie niet altijd even vriendelijk is, wil ik graag geloven. Hierin staat Polen overigens niet alleen, dat is buiten Nederland vrijwel overal het geval. Daarbij vraag ik me nog af, of het een slecht Nederlands sprekende Pool, die in Nederland dronken achter het stuur zit en problemen maakt over het gebruik van een blaaspijpje, zo heel veel anders zou vergaan.

Met zijn opmerkingen over de latex-handschoenen en het niet in de ijskast bewaren van het buisje bloed slaat Gijbels de plank helemaal mis. De handschoenen zijn hooguit voor de bescherming van degene die prikt en de buisjes bloed kunnen zelfs gewoon per post verzonden worden.

Ik vind verder dat Gijbels eigenlijk sowieso weinig te klagen heeft, want met 1,0 promille alcohol in het bloed is de gemiddelde mens dermate aangeschoten, dat de kans om een aanrijding te veroorzaken waarbij doden of gewonden vallen, aanzienlijk is toegenomen. In dat geval had Gijbels waarschijnlijk nog veel langer met smerige Poolse cellen kennis mogen maken.

    • Frits Weijsched Forensisch Geneeskundige