Bevries je creditcard

De gemiddelde Amerikaan heeft een haat-liefdeverhouding met zijn creditcard. Op krediet kopen is in de VS doodnormaal, evenals het hebben van hoge creditcardschulden. Er is een Amerikaanse grap over de duivel die, als hem gevraagd wordt naar zijn slechtste daad, natuurrampen en ongelukken de revue laat passeren en uiteindelijk kiest voor het allerslechtste: de uitvinding van de creditcard.

Noodzaak

In Nederland heeft tweederde van de huishoudens één of meerdere creditcards. Banken promoten de voordelen van het plastic betaalmiddel energiek, maar anders dan in de Verenigde Staten zijn hier voor veel van de mogelijkheden van creditcards allerlei alternatieven beschikbaar. Denk aan acceptgiro's en betaalpassen.

Hebben we zo'n creditcard dan wel echt nodig? Dat hangt af van de manier waarop je de kaart gebruikt. Een klassiek voorbeeld is het voldoen van borg, bijvoorbeeld voor een huurauto of een hotel. Ook de Consumentenbond - doorgaans terughoudend over krediet - geeft aan dat de creditcard hierbij anno 2006 niet meer weg te denken is.

Limiet

Voor degenen met echte weerzin tegen kopen op krediet bieden sommige creditcards overigens de mogelijkheid die als het ware eerst te ‘vullen'. Door het storten van een bedrag op de rekening van de kaart ontstaat een tegoed, en krijgt de kaarthouder geen rekening achteraf.

Al lijken creditcard en internetaankopen sterk verbonden, voor betalingen op internet zijn genoeg alternatieven voor de creditcard voorhanden. Het Amerikaanse Paypal - en het meer recentelijk gestarte Nederlandse bankeninitiatief Ideal - zijn breed geaccepteerde betaalstandaarden op internet.

Misschien wel de meest gewaardeerde functie van de creditcard is de kredietmogelijkheid. Ook als je even niet genoeg hebt, kun je met de kaart blijven uitgeven. Uit onderzoek blijkt dat we veel meer uitgeven als we met plastic betalen dan met contact geld. In 2004 werd volgens het CBS 28 procent van het totale bedrag dat we leenden verstrekt in de vorm van creditcardkrediet. In 1998 was dit 13 procent.

Duur krediet

En dan hebben we het niet over de uitgestelde betaling die inherent is aan het principe van de creditcard, omdat het incassomoment gemiddeld een maand later ligt. De kaart wordt steeds vaker als echte kredietkaart gebruikt. De klant voldoet de rekening niet meer in één keer, maar een percentage daarvan of een vast bedrag per maand.

Een duur krediet, want de rente over het openstaande bedrag kan oplopen tot zo'n 18 procent per jaar. Om de periode naar het volgende salaris te overbruggen is het goedkoper om de kredietlimiet op de betaalrekening op te rekken. Of een doorlopend krediet af te sluiten, afhankelijk van het leenbedrag kost dat zo'n 9 procent aan rente.

Echt nodig is een creditcard dan ook niet, wel makkelijk. Wie moeite heeft de verleidingen van het makkelijke geld te weerstaan gaat ook bij de Amerikanen te rade. Vries de creditcard in: leg de kaart in een bakje met water in de vriezer. Grote kans dat de hunkering naar die impulsaankoop al is vervlogen voor de kaartklomp is ontdooid.

Deze rubriek besteedt elke dinsdag aandacht aan de thema's betalen, sparen, hypotheken, lenen, beleggen, verzekeren en pensioenen.

    • Cleo Scheerboom