Beckenbauer valt uit naar Klinsmann

Franz Beckenbauer, voorzitter van het organisatiecomité WK voetbal 2006 in Duitsland, heeft gisteren de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann zwaar bekritiseerd. Reden: Klinsmanns afwezigheid bij een workshop voor bondscoaches en officials in Düsseldorf.

Beckenbauer vindt dat de ‘teamchef' van het gastland daar niet mocht ontbreken.

Klinsmann was enkele dagen na de pijnlijke nederlaag (4-1) van vorige week woensdag tegen Italië teruggekeerd naar Californië, waar de coach woont. Hij liet zich in Düsseldorf vertegenwoordigen door zijn assistent Joachim Löw en teammanager Oliver Bierhoff.

Een belangrijk gespreksthema was het verschuiven van de deadline voor het inleveren van de definitieve WK-selecties, een onderwerp dat Klinsmann met de (aanwezige) Nederlandse bondscoach Marco van Basten onlangs aanzwengelde. ‘Hij had hier moeten zijn’, zei Beckenbauer. ‘Het is een verplichting waar je niet onderuit kunt. En zoveel verplichtingen als teamchef heeft Klinsmann nu ook weer niet.’

Met die laatste opmerking gaf Beckenbauer, die als bondscoach in 1990 de wereldtitel veroverde met Klinsmann in de aanval, blijk van zijn onvrede over de beroepsopvatting van de huidige bondscoach. ‘Ik heb al vaker gezegd dat hij in de aanloop naar het WK het grootste deel van zijn tijd in Duitsland moet doorbrengen. Als dit de manier is waarop Klinsmann zijn beroep wil uitoefenen, moet hij ook op kritiek rekenen en daarmee leren leven. (...) Bijna iedereen is hier aanwezig. Van Eriksson uit Engeland tot Parreira uit Brazilië. En het stoort me dat hij er niet is. Ik zeg er verder maar niets meer over, want hoe langer ik er over nadenk hoe groter de kans dat ik verkeerde woorden ga gebruiken.’

Het was de zoveelste aanval op Klinsmann sinds de nederlaag tegen Italië. Zelfs leden van de Bondsdag hebben tekst en uitleg van de bondscoach gevraagd, omdat de politici goede resultaten van de Duitse ploeg op het WK in eigen land als een zaak van nationaal belang zien.

In het boulevardblad Bild verdedigde Klinsmann zich. Tegen die krant zei de bondscoach dat de kritiek van Beckenbauer getuigde van weinig respect voor zijn assistenten Löw en Bierhoff.