Autoconcern Daimler geeft corruptie toe

Autoconcern DaimlerChrysler heeft gisteren toegegeven dat het zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan corruptie in Azië, Afrika en Oost-Europa. Een aantal managers is op non-actief gesteld of ontslagen.

Het bedrijf heeft een voorziening getroffen van 64 miljoen euro.

De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie doen al geruime tijd onderzoek naar de betaling van steekpenningen door DaimlerChrysler. De SEC vermoedt dat de Duitse autofabrikant miljoenen euro aan steekpenningen heeft betaald aan ambtenaren om de afzet van auto's op buitenlandse markten te versoepelen.

Het openbaar ministerie in Stuttgart maakte gisteren bekend dat men een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar vermeende omkoping in Ghana, België en Polen.

DaimlerChrysler erkende gisteren tegenover de SEC dat tijdens intern onderzoek, dat 18 maanden in beslag nam, een aantal ‘niet-correcte betalingen’ in Afrika, Azië en Oost-Europa aan het licht zijn gekomen. De betalingen hebben plaatsgevonden over een periode van twaalf jaar. Volgens een anonieme bron in de Britse zakenkrant Financial Times zou het in totaal gaan om ‘beduidend minder dan 10 miljoen euro’.

Een woordvoerder van de onderneming zei dat de raad van bestuur maatregelen heeft genomen om een ‘transparant en ethisch verantwoord gedrag’ door het personeel te garanderen. Over de betroffen managers deed het bedrijf geen mededelingen.

Steekpenningen zijn zowel in de VS als in Europa verboden. Mogelijke overtredingen worden echter pas sinds een aantal jaren actief vervolgd. In een aantal Europese landen, waaronder Duitsland, mochten bedrijven voorheen in het buitenland betaalde steekpenningen aftrekken van de belastingen.

De zaak kwam aan het rollen toen een accountant van Chrysler, David Bazzetta, in 2004 voor een Amerikaanse rechter beweerde dat hij onder andere was ontslagen omdat hij bezwaar zou hebben gemaakt tegen het bestaan van tientallen geheime bankrekeningen bij dochterbedrijf Mercedes.

Vorig jaar pleegde de bedrijfsleider van een fabriek in Nigeria, Rudi Kornmayer, zelfmoord in Duitsland. In zijn afscheidsbrief refereerde hij aan het onderzoek naar steekpenningen.

In een document voor de SEC maakte DaimlerChrysler gisteren ook bekend dat het bedrijf voorzieningen heeft getroffen ten laste van het resultaat van 2005, waardoor de nettowinst 64 miljoen lager uitviel. Op die manier worden fouten die in 2003 en 2004 in de boeken zijn gemaakt gecorrigeerd.