Zelfmoord Serviër in Haagse cel

Milan Babic (50), oud-leider van de Kroatische Serviërs, heeft gisteren in de Scheveningse strafgevangenis zelfmoord gepleegd. Babic werd in juni 2004 door het Joegoslavië-tribunaal tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de Kroatische oorlog (1991-1995). Babic' dood werd bevestigd door het Joegoslavië-tribunaal. Het was de tweede zelfmoord van een Serviër in de gevangenis van het tribunaal; de eerste was die van Slavko Dokmanovic in 1998.

Babic was de eerste president van de 'republiek' Krajina, die de Kroatische Serviërs in 1991 uitriepen; later was hij premier in die regering, die in 1995, na twee grote militaire operaties van de Kroaten, samen met de 'republiek' Krajina ophield te bestaan.

Babic heeft zich volgens het Joegoslavië-tribunaal schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden jegens Kroaten en misdaden jegens de menselijkheid. Babic had zich schuldig verklaard. Hij wachtte in Den Haag op zijn hoger beroep. In de hoop op strafvermindering getuigde hij tegen de Joegoslavische ex-president Milosevic. Hij trad ook op als getuige in het proces tegen Milan Martic, zijn opvolger.

www.nrc.nl: dossier Joegoslavië Tribunaal