Zeewolf met gember

Voor 2 personen:400 gram zeewolffilet1 grote teen knoflookstukje verse gember van circa 5 centimeter1 eetlepel Chinese rijstwijn of droge sherry1 eetlepel Japanse sojasaus (Kikkoman)1 theelepel zoutcirca 4 eetlepels kippenbouillon2 lente-uitjespartjes limoen, voor het serverenverse korianderblaadjes, voor het serveren, desgewenst

Voor dit recept heb ik de zeewolf in de magnetron gekookt. U kunt als u geen magnetron heeft de vis met het sojasausmengsel ook zachtjes stomen of pocheren in een ruime, ondiepe, zuurbestendige pan. Leg de stukken filet voor het stomen op een rooster dat in de pan past boven het sudderende sojasausmengsel. Leg dan het deksel op de pan en laat de vis in circa 10 tot 15 minuten gaar stomen. Leg anders de filets in het sudderende sojasausmengsel en laat ze daarin in circa 10 minuten gaar pocheren.

Snijd de zeewolffilet in twee even grote stukken en leg die naast elkaar in een magnetronschaal. Zet even weg terwijl u de rest van de ingrediënten bereidt.

Pel de teen knoflook, snijd hem in de lengte doormidden en verwijder de groene kern. Schil het stukje verse gember. Rasp zowel de knoflook als het stukje verse gember. Dit kunt u doen met een speciale knoflooksnijder/rasper. Dit stukje keukengereedschap is reuze handig en te koop bij de betere kookwinkel. Pers anders de knoflook door een knoflookpers en rasp de gember met een fijne rasp. Doe de Chinese wijn of droge sherry in een kom en klop er de sojasaus, knoflook, gember, het zout en de kippenbouillon door. Snijd de lente-uitjes bij, verwijder lelijke blaadjes en snijd zowel het wit als het groen in dunne rondjes.

Schep het sojasausmengsel over de vis in de magnetronschaal en keer de stukken vis een paar keer om zodat ze rondom met de saus bedekt worden. Strooi er de lente-uitjes over en leg er het deksel op. Zet de afgedekte schaal circa 10 minuten in de magnetron op 600 watt, waarbij u de vis een keer omdraait. Controleer met de punt van een scherp mes of de vis gaar is. De exacte kooktijd hangt af van de dikte van de vis. Schik de stukken vis op voorverwarmde borden en serveer met gestoomde rijst en partjes limoen. Garneer desgewenst met verse koriander.

Kim Maclean

Morgen: kip.

    • Kim Maclean